Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wethouder Zinkweg van Oldenzaal: ‘Hoever ga je als gemeente om wateroverlast te voorkomen?’

Zinkweg
Evelien Zinkweg-Ankone, wethouder Oldenzaal
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Hoever moet je als gemeente gaan om wateroverlast tegen te gaan? Die vraag stelt wethouder Evelien Zinkweg-Ankone van Oldenzaal na de extreme regenbuien die afgelopen zondag Twente teisterden.

Ook in Oldenzaal waren er spannende toestanden. Zo kwam een ambulance met patiënt vast te zitten door wateroverlast. “Er stond best wel veel blank: niet alleen de Eektestraat, maar ook de verdiepte Rondweg en de A1. Dit was echt wel een heel bijzondere situatie”, aldus de wethouder in de ochtendshow Twente wordt Wakker. Ze hoorde ook van inwoners waar kelders onder gelopen waren. En ik heb ook vanuit inwoners gehoord dat kelders onder water stonden. “Gelukkig dat buren elkaar hielpen om het water af te voeren.”

Audiofragment
Oldenzaal onder water: welke maatregelen neemt de gemeente | Evelien Zinkweg
Hevige regenval treft Twente opnieuw

In Oldenzaal kwam extreem veel regenwater terecht. “Er is heel veel water gevallen. Deels op Oldenzaal zelf, maar vooral ook op de stuwwal, zoveel meer dan op de rest van Twente. Dan moet je eerst het water dat op je eigen grondgebied valt, weg werken, en vervolgens komt het water van de stuwwal naar beneden en Oldenzaal en Enschede in, en dat maakt het die steden het dan het zwaarst hebben.”

“Zulke buien, klimaatbuien, kunnen we met het rioolstelsel niet meer opvangen”

Groene waterbergingen

“De gemeente probeert natuurlijk met het rioolstelsel en met allerlei groene waterbergingen het water op te vangen en netjes af te voeren naar beken of naar de rioolwaterzuiveringinstallatie. Het is natuurlijk de bedoeling dat het water daar langs gaat en niet dat de straat blank komen te staan. Maar dit zijn zulke buien, klimaatbuien, die te maken hebben met het veranderende klimaat, dat kunnen we met het rioolstelsel niet eens meer opvangen. Dit is zoveel.”

“Of kun je ook alternatieve wegen gebruiken op het moment dat zoiets gebeurt?”

Viaductbak vol water

Het is de vraag hoever je als gemeente moet gaan om maatregelen te treffen, zegt Zinkweg-Ankone. “Dat zijn zaken waarin we met onze inwoners en raadsleden in gesprek gaan. Wat is acceptabel? Je kunt zeggen dat we niet willen dat water in een viaductbak staat; maar als je dat wilt voorkomen betekent het dat je heel veel waterbergingen overal omheen moet gaan aanleggen met de nodige kosten erbij. Of kun je ook alternatieve wegen gebruiken op het moment dat zoiets gebeurt?”
Volgens de wethouder moet daar meer naar gekeken worden. “We moeten kijken wat de beste opvangplekken zijn en hoe we die het beste in kunnen richten de komende jaren.”

Bewustwording

Ze hoopt ook dat deze extreme regenbuien bijdragen aan meer klimaatbewustwording bij de inwoners. “Heb je allemaal tegels in de tuin, dan stroomt het water het riool in. In tuinen met groen kan water opgevangen worden. Dat kan ook helpen. We kunnen allemaal een steentje bijdragen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.