Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) ingezameld in 2023 in Twente door natter jaar

Otto containerbakken
Beeld: Twente FM

In Twente is in 2023 meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) ingezameld. In Hengelo steeg het aantal kilo's van 91 in 2022 naar 94 kilo in 2023. In Enschede was dat 93 kilo in 2022 en 97 kilo in 2023 en in Oldenzaal steeg het aantal kilo's gft per inwoner van 118 naar 124 kilo.

Landelijke cijfers

Ook landelijk werd in 2023 meer gft ingezameld. Vorig jaar werd in totaal 1,6 miljard kilogram aan gft-afval ingezameld, ruim 91 kilogram per inwoner. In 2022 was dit ruim 1,5 miljard kilogram, 89 kilogram per inwoner. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Een natter jaar

Het CBS geeft voor de stijging een logische verklaring. "De hoeveelheid gft-afval hangt onder andere af van hoeveel regen er valt in een jaar: 2022 was een relatief droog jaar, waardoor er minder bladgroei, en dus snoeiafval, was. 2023 was een natter jaar, waardoor er meer tuinafval was."

Huishoudelijk afval

Als het om het totaal aantal kilo's ingezameld huishoudelijk afval gaat, dan meldt het CBS dat alle Nederlandse gemeenten in 2023 ruim 8,1 miljard kilogram huishoudelijk afval inzamelden. Dat is ongeveer een half procent meer dan in 2022. Per inwoner komt dat neer op gemiddeld 456 kilogram, iets minder dan een jaar eerder. Dit komt volgens het CBS doordat de bevolking landelijk gemiddeld sneller is gegroeid dan de totale hoeveelheid afval.

20240106 i Stock bevolkingsgroei
Lees ook
Veel Twentse gemeenten groeiden in 2023 ondanks sterfteoverschot; Enschede alleen door immigratie

Hengelo en Enschede

In Hengelo en Enschede ligt het aantal kilo's ingezameld huishoudelijk afval per inwoner vermoedelijk een stuk lager. Dit blijkt ook uit een snelle inventarisatie door 1Twente. Wanneer alle huishoudelijke afvalstromen bij elkaar worden opgeteld, is dat respectievelijk 417,70 kilo in Hengelo en 404,90 kilo in Enschede per inwoner.*

* (Totaal aantal bij elkaar opgeteld in deze cijfers: fijn restafval, grof restafval, PMD, papier, glas, textiel, gft, ingezamelde afvalstromen afvalbrengpunten (per inwoner per kilo), bron jaaroverzichten 2023 Twente Milieu)

Bioafval in Hengelo

In het totale cijfer van ingezamelde gft valt de stroom met bioafval uiteen in twee deelstromen: etensresten (gfe) en tuinafval. In juni schreef het Hengelose college van B en W in een brief aan de gemeenteraad dat de hoeveelheid ingezamelde etensresten in 2023 met zo’n 4 kilogram per inwoner is gestegen ten opzichte van 2022 . De voornaamste reden die het college hiervoor gaf, was de invoering van de Biobox halverwege het jaar. Hierdoor kunnen inwoners van de hoogbouw voortaan ook hun etensresten scheiden.

Maar in Hengelo steeg het totaal aantal kilo's gft van 91 in 2022 naar 94 kilo in 2023, een stijging van 3 kilo per inwoner. Daarvan zegt de gemeente nu dat de effecten met betrekking tot droogte en natheid ongetwijfeld meegespeeld hebben bij de stijging van de hoeveelheid bioafval (gft). "Maar niet bij de gebruikers van de biobox. Dit zijn hoogbouwbewoners zonder tuinafval." In Hengelo gaat de gemeente de effecten van de biobox in het najaar samen met Twente Milieu evalueren. "Dan hebben we voldoende data van alle seizoenen, zodat we een volledig beeld kunnen schetsen."

20230904 Afval pmd container afvalcontainer plasticcontainer Wilco Louwes
Lees ook
Minder dan 1 procent van het Twentse verpakkingsafval is direct na inzameling 'klaar' voor recycling

Minder huishoudelijk restafval

Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat in 2023 landelijk zo'n 3,1 miljard kilogram aan huishoudelijk restafval werd ingezameld, ongeveer 178 kilogram per inwoner. Dat is 2 procent minder dan in 2022. Toen werd 3,2 miljard kilogram ingezameld, 182 kilogram per inwoner.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.