Kinderen van 11 en 12 jaar die al aan de snus (spreek uit 'snuus') zitten, pubers in een afkickkliniek, jongeren die hun dure merkkleding inruilen voor verdovende middelen. In Hengelo maakt de lokale tak van de PVV zich ernstig zorgen over het drugsgebruik onder met name jonge tieners. Fractievoorzitter Jeanet Nijhof is blij dat haar is toegezegd dat er na de zomer een politieke markt over dit onderwerp wordt gehouden: "Het spul is allemaal eenvoudig te koop via Snapchat. Kunnen we daar nou niks tegen doen?"
Enkele weken geleden kwam de Veiligheidsmonitor van het CBS met schrikbarende cijfers. Steeds meer Nederlanders zien dat er drugs gebruikt wordt in hun buurt en dat is lang niet alleen meer in de randstad, ook in de grensregio's is dit het geval. Vooral in Hengelo is de stijging ten opzichte van twee jaar geleden opvallend groot, blijkt uit de cijfers (zie infoblok).
Nijhof was niet verrast: "Wij zijn al een half jaar bezig om informatie over dit onderwerp te verzamelen. Waarom we nu pas aan de bel trekken? Omdat je niet wilt afgaan op een of twee incidenten. Het probleem blijkt echter veel groter. We krijgen van alle kanten signalen dat Hengelose kinderen aan de verdovende middelen zitten."
Volgens de PVV zijn het met name de legale middelen die zorgen baren. "Die zijn vrij eenvoudig te koop via bijvoorbeeld sociale media als Snapchat. Denk aan snus (soort theezakje dat je onder de bovenlip stopt; je krijgt nicotine binnen zonder te roken, red.) en 2-MMC (in tegenstelling tot het nog verslavender en sinds enkele jaren verboden 3-MMC is dit nog wel legaal, red.). We krijgen signalen dat kinderen in groep 7 en 8 deze middelen al gebruiken."
Nijhof, die namens de PVV ook in de Tweede Kamer zit, heeft de afgelopen maanden veel geleerd over drugsgebruik onder jongeren, maar kan er haar vinger niet opleggen waarom juist in het relatief welvarende Hengelo drugsgebruik onder jongeren zo'n vlucht neemt: "Mogelijk omdat veel ouders allebei werken en daardoor geen toezicht op hun kroost hebben? We hebben gehoord dat ouders andere ouders tippen, maar dat die getipte ouders het vervolgens in twijfel trekken onder het mom van: 'mijn kind doet zoiets niet'."
Wat ook mee kan spelen is dat een legaal pilletje wel te bekostigen valt met een baantje. Nijhof: "En wat je ook hoort is dat jongeren hun dure merkkleding inruilen voor drugs."
Uiteindelijk raken de gebruikers verslaafd en gaat het volgens Nijhof van kwaad tot erger: "Ze gaan ook illegale middelen gebruiken, worden afhankelijk van dealers en gaan - onder druk gezet - zelf dealen."
In de 55 grootste gemeenten in Nederland (plus 70.000 inwoners) zegt gemiddeld 5 procent van de inwoners veel overlast te ervaren van drugsgebruik in hun buurt. Een vergelijkbaar deel ervaart veel overlast van drugshandel. Hengelo behoort met zo'n 83.000 inwoners ook tot de grote gemeenten.
De ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel is in de meeste grote gemeenten niet veranderd tussen 2021 en 2023. Alleen in Den Haag én Hengelo is het percentage dat veel overlast ervaart toegenomen.
Dat inwoners van Hengelo in 2023 meer overlast ervoeren van drugsgebruik dan in 2021 is in lijn met het feit dat dit meer werd gezien in de buurt. In 2021 zei 11 procent van de inwoners van Hengelo dat drugsgebruik in de buurt 'weleens voorkwam', in 2023 was dat met 22 procent het dubbele.
Om beter zicht te krijgen op het probleem en om er iets tegen te kunnen uitrichten, wil Jeanet Nijhof een politieke markt organiseren. "Het kostte enig aandringen, maar uiteindelijk waren ze in het presidium (fractievoorzitters plus de burgemeester in zijn rol van raadsvoorzitter, red.) overtuigd. Naar alle waarschijnlijk komt die politieke markt er eind september. Samen met de griffie en de betrokken ambtenaren gaan wij die avond inhoudelijk voorbereiden. We willen dan als sprekers ook mensen van bijvoorbeeld Tactus verslavingszorg en het Trimbos Instituut uitnodigen."
Een dag nadat de PVV het onderwerp vorige week aankaartte in de gemeenteraad kwam de fractie van Lokaal Hengelo met soortgelijke vragen. Fractievertegenwoordiger Jim ter Braak wil met name weten wat de gemeente doet om het probleem aan te pakken.
Dennis Meenhuijs van Skillz Jongerenwerk in Hengelo en Borne ziet dat het probleem de afgelopen jaren groter is geworden, maar herkent zich niet in de constatering van de ondervraagde Hengeloërs dat ze sinds 2021 'dubbel zoveel drugsgebruik in hun omgeving ervaren'. En evenmin dat het in Hengelo erger zou zijn dan in omliggende gemeenten: "Wij proberen jongeren weerbaar te maken en niet steeds met het vingertje te zwaaien. Verbieden werkt averechts. Het is beter om uitleg te geven wat de werking van een bepaald middel is en hoe verslavend het is." Dat meer jongeren drugs gebruiken dan pakweg 5 à 10 jaar geleden heeft volgens Meenhuijs onder meer te maken met de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar: "Voor 5 euro heb je een pilletje en daarmee ben je de hele avond onder de pannen. Bijkomend 'voordeel': tegenwoordig heb je voor dat bedrag nog geen twee biertjes, dus dan is de keuze voor sommige jongeren snel gemaakt." Meenhuijs is desalniettemin blij dat de PVV vragen heeft gesteld over de drugsproblematiek: "Net als ik zijn ze benieuwd naar uitleg bij die cijfers. Ik ga ook maar eens contact opnemen met Jeanet Nijhof."