Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Eindelijk weer schot in plan woonzorgcomplex in Villa Rozenhof in Oldenzaal

Villa Gelderman Oldenzaal
Zo komt woonzorgcomplex ‘Villa Gelderman’ er uit te zien vanaf de Spoorstraat, met links de oorspronkelijke villa Rozenhof en rechts de nieuwe aanbouw met deels 2 en deels 3 verdiepingen.
Beeld: IAA Architecten

Na jaren van juridisch getouwtrek en bezwaarprocedures komt er nu weer schot in de plannen voor een woonzorgcentrum in voormalige Villa Rozenhof in Oldenzaal. De nieuwe eigenaar van het complex heeft een nieuw plan gepresenteerd dat voorziet in de bouw van in totaal 37 woonzorgappartementen voor dementerende ouderen. Omdat het plan op hoofdlijnen past in het geldende bestemmingsplan, wordt het nu door het college ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Volledig in het slop

Er moeten nog wel een paar plooien worden glad gestreken om het nieuwe plan ‘in te passen’ in het geldende bestemmingsplan. Zo moet de oorspronkelijke exploitatieovereenkomst voor het woonzorgcentrum ‘Villa Rozenhof’ uit 2018 worden aangepast. De ambitieuze plannen daarvoor van zorgonderneemster Yvonne Verdonkschot stuitten op grote bezwaren uit de buurt. Uiteindelijk raakte het project volledig in het slop nadat Verdonkschot, die werd verdacht van zorgfraude, in 2022 failliet werd verklaard.

Extra tijd gevraagd

Vanwege alle financiële en juridische perikelen heeft de nieuwe eigenaar gevraagd om maximaal 18 maanden extra tijd om het nieuwe plan voor een woonzorgcentrum daadwerkelijk te realiseren. Vanuit de buurt zijn – naar verluidt – geen bezwaren meer te verwachten omdat het nieuwbouwplan op hoofdlijnen past in het geldende bestemmingsplan. Volgens het college moet op enkele onderdelen wel van vrijstellingsmogelijkheden gebruik worden gemaakt.

Ondergrondse parkeerkelder

Het nieuwe plan met de naam ‘Villa Gelderman’ behelst een bouwblok van gedeeltelijk 2 en gedeeltelijk 3 bouwlagen waarin 32 appartementen van elk ca. 40 m2 worden gerealiseerd. In de bestaande villa komen 5 appartementen. In een ondergrondse parkeerkelder komen 12 parkeerplaatsen en op het maaiveld nog eens 7. In het oude plan stuitte met name het aantal parkeerplaatsen op grote bezwaren uit de buurt.

Zorgvuldig openbaar bestuur

Met de realisering van de 37 appartementen in ‘Villa Gelderman’ wordt volgens het college een goede bijdrage geleverd aan de actuele vraag naar ongeveer 145 extra zorgwoningen tot en met 2037. Uit oogpunt van zorgvuldig openbaar bestuur vindt het college het – gezien de turbulente voorgeschiedenis - redelijk dat de nieuwe eigenaar extra tijd krijgt het plan te realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.