Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

34e Editie van Twentse Rolstoel4Daagse van start

Twentse rolstoel vierdaagse
Beeld: Twentse Rolstoelvierdaagse

De 34e editie van de Twentse Rolstoel4Daagse vindt van 22 tot en met 26 juli 2024 plaats in Twente. Dit evenement in Nederland is de enige georganiseerde vierdaagse voor handaangedreven rolstoelen en handbikes.

De deelnemers kunnen zich verheugen op een veilige en uitdagende week met afstanden van 15, 30 of 50 kilometer per dag. Ruim 60 verkeersregelaars zorgen voor een veilig parcours, terwijl bezemwagens erop toezien dat iedereen de finish haalt. Materiaalwagens bieden hulp bij pech onderweg en vrijwilligers zorgen voor amusement langs de route.

Roy Kamphuis: "De vierdaagse wordt op maandagavond 22 juli om 20.00 uur geopend met een criterium in het centrum van Delden, gevolgd door een halve marathon voor sporters met een vastframe. De eerste etappe van de vierdaagse begint op dinsdag 23 juli."

Het parcours voert de deelnemers langs diverse Twentse dorpen en steden. Op dinsdag worden Hengelo, Boekelo, Haaksbergen en Beckum aangedaan, woensdag leidt de route langs Diepenheim, Hengevelde en Bentelo, donderdag staat Goor, Rijssen en Enter op het programma en vrijdag worden Hengelo, Deurningen, Saasveld en Borne bezocht. Dagelijks wordt gestart en gefinisht bij eetcafé de Burgemeester in Delden.

icon_main_info_white_glyph

Belangstelling tot over de landsgrenzen

De Twentse Rolstoelvierdaagse te Delden wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Twentse Sportbelangen (STS). In 1986 werd de eerste Twentse Rolstoelvierdaagse gehouden. Aanleiding hiervoor was dat rolstoelgebruikers niet mochten deelnemen aan de Vierdaagse van Nijmegen en aan die van Apeldoorn. Het idee voor een Vierdaagse voor hand aangedreven rolstoelen was snel geboren. In de jaren ’80 waren de deelnemers aantallen gering. In de jaren ’90 kwam de belangstelling niet meer alleen uit de regio, maar verwierf het evenement landelijke faam. Inmiddels zijn er ook deelnemers van over de landsgrenzen en geniet de Twentse Rolstoelvierdaagse internationale bekendheid.

Twentse rolstoel vierdaagse 3
Beeld: Rolstoel4Daagse
Audiofragment
34e editie van de Twentse Rolstoel4Daagse | Roy Kamphuis
34e Editie van Twentse Rolstoel4Daagse in Delden van start

De slotdag, vrijdag 26 juli, begint om 9.00 uur met de laatste etappe. Om 15.15 uur vertrekken alle deelnemers vanaf Café Restaurant ’t Hoogspel in Ambt Delden voor een feestelijk défilé door het centrum van Delden. Dit spektakel trekt honderden toeschouwers die de sporters luidkeels toejuichen. De week wordt afgesloten met de medaille-uitreiking bij eetcafé de Burgemeester.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.