Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër schrijft boek over machtigste vrouw van de Middeleeuwen: 'Waarom moet geschiedenis altijd over mannen gaan?'

240722 gregor mathilde2
Gregor Dijkhuis: "Paus Gregorius en gravin Mathilde zouden een meer dan vriendschappelijke relatie hebben gehad."
Beeld: 1twente / uitgeverij aspekt

De Hengelose middeleeuwenkenner Gregor Dijkhuis brengt deze week z'n nieuwste boek uit, genaamd 'Het Leven van Mathilde'. Het gaat over de volgens hem 'indrukwekkende markgravin Mathilde van Toscane, een van de machtigste vrouwen in de Hoge Middeleeuwen en de belangrijkste vrouw in de geschiedenis van Italië'.

Gregor leeft nu en Mathilde leefde zo'n duizend jaar eerder, van 1046 tot 1115. Midden in de Hoge Middeleeuwen, Dijkhuis' favoriete periode uit de geschiedenis. Er is echter iets wat de twee met elkaar bindt: Mathildes bondgenoot Paus Gregorius VII en Hengeloër Gregor Dijkhuis zijn naamgenoten.

Gregoriaanse kerkmuziek

Dijkhuis: "Ik ben echter niet naar hém vernoemd, maar naar zijn voorganger Gregorius I. De koppige, strijdlustige Gregorius VII is niet heiligverklaard, maar de wijze Gregorius I wél. Hij was de naamgever van de gregoriaanse kerkmuziek en mijn vader was kerkmusicus. Vandaar."

“In de turbulente 11e eeuw, waarin het doorgaans mannen zijn die de dienst uitmaken, houdt deze kleurrijke vrouw zich staande met groot doorzettingsvermogen, strategisch en militair inzicht.”

Mathildes leven staat in het teken van de strijd die zij moet voeren om de enorme nalatenschap veilig te stellen die haar voorouders hebben opgebouwd in Noord- en Midden-Italië.

'Meer dan vriendschappelijke relatie'

Zij moet het daarbij met name opnemen tegen Hendrik IV. Dijkhuis: "Haar bondgenoot in die strijd, paus Gregorius VII, is zelf ook verwikkeld is in een oplopend conflict met Hendrik IV. Gregorius en Mathilde zouden een meer dan vriendschappelijke relatie hebben gehad", lacht Dijkhuis.

Gregor Dijkhuis Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose kenner van de Middeleeuwen schrijft lijvig boek over dit 'ondergewaardeerde tijdvak'

Dijkhuis noemt de periode van circa 1000 tot 1300 'zijn volkstuintje'. Over deze zogenaamde Hoge Middeleeuwen schreef hij al vier, veelal lijvige, boeken. Dat hij ditmaal een heel boek van ruim 300 pagina's wijdde aan één vrouw is opvallend.

Kleurrijke vrouw

Hij legt het graag uit: "In de turbulente 11e eeuw, waarin het doorgaans mannen zijn die de dienst uitmaken, houdt deze kleurrijke vrouw zich staande met groot doorzettingsvermogen, strategisch en militair inzicht. Daarbij: waarom moet geschiedenis altijd over mannen gaan?"

icon_main_info_white_glyph

Waar te koop?

Het boek is te koop bij de betere boekhandel, maar ook te bestellen bij Dijkhuis zelf. Kosten: 29,95 euro (incl. verzending). Een mailtje met daarop naam en adresgegevens is voldoende. Het bedrag kan worden overgemaakt naar rekeningnr. NL 63 INGB 0003 0028 79 t.n.v. G. Dijkhuis - Hengelo

'Het Leven van Mathilde' is de eerste Nederlandstalige biografie over deze bijzondere vrouw. Feitelijk is het een monografie: het beschrijft niet alleen haar leven, maar ook dat van haar geschiedenis en die van haar voorgangers, de Heren van Canossa. Dijkhuis: "Het was een aaneenschakeling van avontuurlijke gebeurtenissen, intriges, nederlagen en successen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.