Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vele duizenden euro’s schade bij winkels in Enschedese Haverstraatpassage: ‘Water kon niet weg’

De Haverstraatpassage lijkt door de hevige regenval zondag het ergst getroffen van de hele Enschedese binnenstad. Daar stond het water tot aan de knieën, met vele duizenden euro's schade bij de ondernemers tot gevolg. Joyce Veldhuis-Wellink van kledingzaak Jawel heeft maandagochtend de tranen in haar ogen. “We zijn vijf jaar geleden begonnen. Meteen daarna kwam corona. Toen volgden inflatie en hoge energieprijzen. En nu valt het seizoen letterlijk in het water.”

Uit haar winkel komt een tuinslang, het ondergrondse magazijn wordt leeggepompt. “Gelukkig hadden we daar geen kleding opgeslagen. Dan konden we er wel mee ophouden.” Het water kwam er vanaf de grond, maar ook vanuit het plafond. Een lampenkap vol water verklapte om welke hoeveelheden het ging.

Verzekering dekt, maar niet alles

Dozen met kledij achter in de zaak moesten eraan geloven. De dure pvc-vloer is omhooggekomen, met klemmende deuren tot gevolg. “Er moet nu eerst een expert komen om de daadwerkelijke schade op te meten, tot die tijd mogen we er niets mee doen. De verzekering dekt wel, maar slechts tot een bepaald bedrag. Reken er maar op dat het voor ons in de duizenden euro’s loopt. Minimaal.”

Lees verder onder de afbeelding.


Ondernemer Jawel waterschade 20240722
Joyce Veldhuis-Wellink voor haar kledingzaak Jawel in de Haverstraatpassage
Beeld: 1Twente

Toch blijft Veldhuis-Wellink positief. “Wij kunnen morgen weer open, bij andere ondernemers in de straat is het er erger aan toe. Daar is het maar de vraag of ze deze klap te boven komen.”

Eén jaar ondernemer

Verderop in de straat haalt Mandy Kleinhans de laminaatvloer uit haar kledingwinkel GrannyCool Vintage. “Ik had eerst nog gehoopt dat het na een nachtje drogen wel goed zou komen, maar die kunnen we weggooien.” Het water stond tot achterin, de vloerkleden moeten worden vervangen vanwege de stank. “Gelukkig heb ik mijn kleding allemaal op hoogte hangen.”

Ondernemer Granny Cool waterschade 20240722
Mandy Kleinhans met de laminaatvloer uit haar zaak GrannyCool Vintage
Beeld: 1Twente

Hoe het voor haar zit met schade-afhandeling? “Ik was net met de verzekering aan het bellen. Geen idee hoe dat werkt.” Kleinhans is 24 en heeft haar zaak net een jaar. Ook zij laat zich niet uit het veld slaan. “Voor alles is een oplossing. Komt wel goed.”

Putten vol troep

Veldhuis-Wellink probeert te verklaren hoe het water in hun straat zo hoog kwam. “Het kon niet weg, de afvoerputten zaten vol met bladeren en rommel. We hebben de putdeksels losgetrokken en zijn in de goten gaan roeren om de troep eruit te halen.” Toen dat eruit was, liep het water volgens haar vrij snel weg. De onderneemster hoopt dat gemeente Enschede in de toekomst de putten schoonhoudt.

“Zonder wadi was het nog erger geweest. Maar als het zo extreem is, blijkt dat helaas niet genoeg.”

Ze kan haar zorgen meteen kwijt bij Duco Hoek, die haar winkel bezoekt namens de gemeente. “Ik heb melding gemaakt van die verstopte putten”, reageert hij. Hij maakt een rondje door de binnenstad om te horen hoe het met de ondernemers gaat. “Waar het kan bieden we hulp. Zoals met waterstofzuigers en andere materialen. Maar ook door ondernemers bijvoorbeeld niet te belasten met bekeuringen als ze gisteravond met de auto de binnenstad in zijn gereden.”

Ingrepen Oldenzaalsestraat

De Haverstraatpassage is er het ergst aan toe van de hele binnenstad. Na eerdere overstromingen moest de aanleg van wadi’s en extra grote rioolbuizen in de Oldenzaalsestraat de toestroom van water naar het stadscentrum voorkomen. Dat is deels gelukt, volgens Hoek. “Maar dit is extreem geweest. Ik heb een kaartje gezien, in Enschede is rond de 70 millimeter gevallen in een paar uur, dat is echt ongelooflijk.”

Wateroverlast Haaksbergerstraat
Lees ook
Op Enschede viel honderd millimeter water: ‘Daar kan geen rioolsysteem tegen op’

De Heurne was vroeger ook een zorgenkind, maar de schade in die straat lijkt nu mee te vallen, zegt hij afgaand op de eerste geluiden. “Ik herinner me foto’s dat ze daar met bootjes doorheen gingen.” Bekend van dit jaar is in ieder geval dat het water bij café De Halve Maan en naastgelegen kapsalon Maxim aan De Heurne tot de schenen stond. Die liggen op het laagste punt, waardoor het water vanaf de Oldenzaalsestraat via de Wilhelminastraat zo de zaken in stroomde. Hoek knikt. “Zonder wadi was het nog erger geweest. Maar als het zo extreem is, blijkt dat helaas niet genoeg.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.