Ruim zes ton subsidie wilde de organisatie van de Museumnacht in Enschede. Maar daarvan krijgt het geen cent. Volgens de gemeente is het namelijk geen beeldbepalend evenement en schort er wel meer aan de organisatie. "Er is nog weinig concreets gedaan met de ontwikkeling van de bekendheid", zo vindt Enschede.
Naar voorbeeld van Amsterdam, waar de Museumnacht al jaren een begrip is, werd in 2019 in Enschede voor het eerst de Museumnacht gehouden. Daarbij gooien zo'n twintig culturele instellingen, zoals Enschedese musea, hun deuren open voor het publiek. Volgens de organisatie trok het evenement vorig jaar ruim drieduizend bezoekers.
De Museumnacht wil een 'beeldbepalend evenement' worden in Enschede en vroeg daarom 660.000 euro subsidie aan bij de gemeente. De organisatie wijst daarbij op andere bekende Museumnachten in het land. "Maar daar blijft het bij. Hoe er wordt ingespeeld op meeliften op de andere Museumnachten blijft uit", schrijft een speciale commissie van de gemeente die de subsidieaanvraag beoordeelde.
Ook aan de bekendheid van de Enschedese Museumnacht schort het volgens de gemeente. "De organisatie van de Museumnacht ziet een hoop kansen voor de ontwikkeling van de bekendheid, maar daarmee is nog weinig concreets gedaan en de commissie is van mening dat dit ook onvoldoende blijkt uit de genoemde plannen."
De gemeente is bovendien kritisch op het feit dat de Museumnacht niet gratis is en sommige locaties moeilijk tot niet toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Pluspunt is volgens de commissie wel dat het evenement veel jonge mensen onder de 35 jaar bereikt.
Volgens de gemeente is er tussen het plan en de begroting van het evenement te weinig samenhang. "Er mist een heldere toelichting over waarom alle kosten stijgen". En dus krijgt de Museumnacht nul euro aan subsidie.
Andere evenementen in Enschede zijn wél beoordeeld als 'beeldbepalend evenement' en krijgen daarmee de komende jaren tonnen aan subsidie. Het gaat om het GOGBOT Festival, dat 664.000 euro krijgt van de gemeente, het Maker Festival Twente, dat ruim 660.000 euro ontvangt, en het Boosterfestival, dat 664.00 euro subsidie krijgt van de gemeente Enschede.