Verkeer
Stuur appje
Zoek

Boekeloër Blankenstein ruilt Enschedese schaatstempel in voor Hengelo's theatercafé

Zijn kinderen van 4 en 7 zagen papa de hele winter niet. Als manager van IJsbaan Twente (afgelopen jaar) en daarvoor als eigenaar van de inpandige shop (15 jaar lang) was Eelko Blankenstein van oktober tot maart zeven dagen per week van huis. Als exploitant van The Green Room in Schouwburg Hengelo krijgt de Boekeloër iets normalere werktijden: het theatercafé is vijf dagen per week geopend.

De afgelopen jaren alleen met daghoreca, vanaf eind augustus ook weer met de mogelijkheid om er te dineren tot diep in de avond. Blankenstein (40) heeft zin in deze nieuwe stap: "Hiermee kom ik weer terug in de horeca, het vak waar ik ooit voor geleerd heb. Jarenlang heb ik er niks mee van doen gehad. Tot vorig jaar. Toen werd ik manager van IJsbaan Twente en kwam de horeca weer om de hoek kijken."

'Blijft-ie open, gaat-ie dicht?'

Dat aspect van het managerschap vond hij leuk, de rest minder: "Het zijn al jaren onzekere tijden voor de ijsbaan. Blijft-ie open, gaat-ie dicht? Ik loop er al rond vanaf het moment dat de bouw begon. Vijftien jaar was ik eigenaar van de shop, waar ik schaatsen, skeelers en ander sportartikelen verkocht en verhuurde. Dat blijf ik ook komende winter trouwens nog doen. Daarna is het waarschijnlijk klaar bij de ijsbaan. Ik hou nog een kleine slag om de arm."

“Voor een leuke cabaretvoorstelling maak ik misschien wel tijd straks”

Het seizoenswerk begon Blankenstein na bijna twee decennia ook tegen te staan: "Van oktober tot en met maart sta je continu aan. Het afgelopen jaar merkte ik hoe lastig het was om goed personeel voor de horeca te vinden. Dat wordt nu ongetwijfeld veel makkelijker: Schouwburg Hengelo draait het hele jaar door en doet het qua bezoekerscijfers ook beter dan ooit tevoren."

Green Room Schouwburg
Lees ook
Theatercafé The Green Room blijft ook ná corona bezorgen

Dat het horecapersoneel van de JP van de Bentstichting - mensen met een fikse afstand tot de arbeidsmarkt - zou vertrekken, was al geruime tijd bekend, vertelt schouwburgdirecteur Raoul Boer: "Zij werkten bij ons sinds 2017. Toen de vorige exploitant Boenders Catering de deur in Hengelo achter zich dichttrok als gevolg van corona hebben wij deze mensen overgenomen, omdat we het sneu vonden dat zij hiervan de dupe werden."

Ontwikkeling boven arbeid

Nu JP van den Bent heeft besloten meer naar de ontwikkeling van haar cliënten te kijken dan naar de feitelijke inzet als arbeidskracht kan het voor de schouwburg financieel gezien niet langer uit.

Personeel verhuist naar ATC'65

In een persbericht beschreef de schouwburg het onlangs als volgt: 'De JP van den Bent staat voor het bevorderen van zelfstandigheid, persoonsgericht werken en het bieden van maatwerk in het aanbod van de werkzaamheden. Dit stelt medewerkers in staat hun talenten te ontwikkelen en hun zelfstandigheid te vergroten. Voor Schouwburg Hengelo is dit van invloed op de financiële doelstellingen, waardoor de samenwerking helaas niet langer haalbaar is.'

Een deel van het horecapersoneel krijgt via JP van den Bent een nieuwe werkplek aangeboden bij voetbalclub ATC'65, een ander deel bij FC Twente.

icon_main_info_white_glyph

Theaterdiners

The Green Room is altijd al voor iedereen toegankelijk en niet exclusief voor schouwburgbezoekers. Theaterbezoekers krijgen wél korting op hun driegangendiner als ze bij hun tickets ook een dinerarrangement reserveren. Raoul Boer: “Met de komst van Eelko Blankenstein kunnen we net als in het verleden weer theaterdiners in huis aanbieden. Dat is wel zo makkelijk voor de theater- en filmbezoekers én voor de artiesten. En met de lunches blijft er ook overdag reuring in ons gebouw."

Voor Blankenstein is dat samenwerken niets nieuws: als eigenaar van de shop in IJsbaan Twente was het ook steeds een kwestie van samen de zaken afstemmen met de managers van de ijsbaan. "Het is echter wel zo dat de organisatie van de schouwburg iets meer zekerheid biedt dan de ijsbaan. Dat vind ik na 16 jaar van ups en downs wel heel prettig."

230202 ijsbaan streetview
Lees ook
De ijsbaan in Enschede is gered, nu volgt een moeilijk gesprek over een Twents topsportfonds

Op de vraag of hij zelf ook een vaste bezoeker van het theater wordt, volgt een glimlach: "Ik ben niet zo van de grote zalen. En daarbij ben ik straks rond en tijdens voorstellingen meestal heel druk in het café. Maar voor een leuke cabaretvoorstelling maak ik misschien wel tijd. Dat is een genre waar ik van hou."

icon_main_info_white_glyph

Opvolging bij IJsbaan Twente

Sabine Boshuis - van der Snoek is op 1 mei jongstleden begonnen als nieuwe manager van IJsbaan Twente. Zij komt over van zwembad De Wilder in Haaksbergen. Beide accommodaties vallen onder beheer van Optisport.

The Green Room is de komende tijd alleen open als er voorstellingen, films of andere activiteiten in de schouwburg zijn. Vanaf eind augustus gaat het theatercafé vijf dagen open: van woensdag tot en met zondag.

  • 240723 eelko blankenstein raoul boer schouwburg hengelo FOTO ARJEN WAANDERS
    Raoul Boer (rechts): “Met de komst van Eelko Blankenstein kunnen we net als in het verleden weer theaterdiners in huis aanbieden." (2 foto's)
    Beeld: ARJEN WAANDERS / 1twente
  • 240723 eelko blankenstein raoul boer schouwburg hengelo anders FOTO ARJEN WAANDERS
    Raoul Boer (rechts): “Met de komst van Eelko Blankenstein kunnen we net als in het verleden weer theaterdiners in huis aanbieden." (2 foto's)
    Beeld: ARJEN WAANDERS / 1twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.