Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opnieuw celstraffen voor FC Twente-hooligans vanwege knokpartij na wedstrijd tegen Hammarby

20230727 FC Twente Hammarby rellen Foto Peter Lous Orange Pictures
Beeld: Orange Pictures/Peter Lous

De rechtbank in Almelo heeft opnieuw zes hooligans, die na de wedstrijd FC Twente - Hammarby IF slaags raakten op de hoofdtribune van de Grolsch Veste in Enschede, veroordeeld tot een cel- of werkstraf. De relschoppers maakten zich schuldig aan geweldpleging en mishandeling. Vorige week werden ook al tien andere geweldssupporters veroordeeld tot een cel- of werkstraf.

Vandaag zijn vier mannen zijn door de rechter veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden. Twee andere voetbalfans moeten van de rechtbank een maximale werkstraf van 240 uur uit gaan voeren.

Hammarby

FC Twente speelde op 27 juli vorig jaar in De Grolsch Veste tegen de Zweedse club Hammarby, toen vlak na het fluitsignaal tientallen supporters van de Enschedese club slaags raakten met fans van Hammarby IF uit Stockholm. Bij deze vechtpartijen raakte één Zweed zwaar gewond.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak celstraffen van drie en vierenhalve maand tegen de Twente-fans. De straf van de rechtbank valt dus lager uit dan de eis van justitie.

Eerdere veroordelingen

Vorige week werden er ook al tien FC Twente-supporters veroordeeld voor de chaos die zich afspeelde op de hoofdtribune van De Veste na het duel in de UEFA Conference League. Hierbij legde de politierechter werk- en celstraffen op. De werkstraffen varieerden tussen de 100 en 240 uur en de mannen die een celstraf kregen moeten één of twee maanden zitten.

20230727 FC Twente Hammarby rellen Foto Peter Lous Orange Pictures
Lees ook
OM vervolgt twintig verdachten voor rellen na Europees duel FC Twente tegen Hammarby

Het verschil tussen een werkstraf of een celstraf lag volgens de rechter aan de mate van geweld dat is gebruikt en of de verdachten 'voorbereid' waren op eventuele rellen. Dit door bijvoorbeeld een bivakmuts of gebitsbescherming mee te nemen naar het stadion.

'Ouders met kinderen'

"Dat supporters van een club die te gast zijn op dergelijke wijze worden belaagd is volstrekt onacceptabel. Het geweld moet heel beangstigend zijn geweest. Niet alleen voor de supporters van Hammarby IF die werden aangevallen, maar ook voor FC Twente supporters die zich op de hoofdtribune bevonden – waaronder ouders met kinderen", zo zegt de rechtbank in het vonnis.

Met de veroordelingen van vandaag staat de teller van vervolgde relschoppers omtrent deze wedstrijd inmiddels op zeventien. Eerder werd ook een fan gestraft voor ongeregeldheden buiten het stadion. Hij kreeg een taakstraf van veertig uur te horen. Nog drie volgende strafzaken werden op het laatste moment uitgesteld, deze zullen op een later moment volgen.

De veroordeelde FC Twente-supporters en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om een eventueel hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.