De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen willen het beschikbare biogas in Noordoost Twente zo goed mogelijk benutten. De gemeenten willen de omzetting naar groengas versnellen en de agrarische ondernemers, die nu nog aan de zijlijn staan, een kans geven om aan te haken, zegt Cel Severijn, wethouder duurzaamheid van Dinkelland, namens de vier gemeenten.
Eerder zochten de gemeenten, samen met Energiefonds Overijssel en de coöperatie IJskoud naar een geschikte vorm van samenwerking voor het produceren van biogas. Deze brede samenwerking zou worden ondergebracht in Boerengas BV. “In de huidige vorm van samenwerking blijven echter teveel agrariërs aan de zijlijn staan. De gemeenten nemen daarom niet deel in Boerengas BV en zoeken naar een andere manier om alle agrariërs te kunnen ondersteunen bij het opwekken van biogas.”
“De agrarische sector staat momenteel stevig onder druk. Dat is ook in Noordoost Twente zo. Teveel mest is hierbij één van de knelpunten. Het overschot van mest kan worden verminderd door mest om te zetten in biogas. Biogas kan vervolgens worden gebruikt in de industrie of na omzetting in groengas worden ingevoerd in het bestaande aardgasnet”, aldus Severijn. “Biogas kan zo een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de klimaatdoelen én bijdragen aan het toekomstperspectief van de agrariërs in onze gemeente. Juist daarom vinden wij het belangrijk dat elke agrariër zo snel mogelijk mee kan doen. Ongeacht de omvang van de veestapel.”
In de afgelopen jaren is een samenwerking onderzocht met coöperatie IJskoud. Deze coöperatie bestaat uit zes agrarisch ondernemers uit de omgeving Noord Deurningen en Beuningen. Zij zijn aandeelhouder in Boerengas BV en beschikken over het leidingnetwerk voor biogas. De gemeenten zoeken nadrukkelijk een werkvorm waarbij iedere agrarische ondernemer kan deelnemen. Severijn: “We willen alle potentie van biogas zo optimaal mogelijk benutten. Dat is binnen deze samenwerking niet mogelijk. Daarom is het voor de gemeenten van belang om een nieuwe start te maken.”
De agrarisch ondernemers van coöperatie IJskoud varen ondertussen hun eigen koers. Ook zij dragen met hun samenwerking bij aan de energietransitie. De agrarisch ondernemers hebben in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd en kunnen met zes ondernemers voldoende biogas leveren aan afnemers. “Zij willen dat het eerst rendabel is op kleine schaal en pas in een later stadium stapsgewijs andere ondernemers aan laten haken. De coöperatie IJskoud heeft knap werk geleverd,” laat Cel Severijn weten. “Wat mij betreft een voorbeeld van ondernemerschap met lef. Vanuit het perspectief van de ondernemers begrijp ik dat zij kiezen voor een geleidelijke uitbreiding van de groep agrariërs binnen Boerengas. Maar het doel van de gemeenten om iedereen zo snel mogelijk mee te laten doen, kan zo niet worden gehaald. De gemeenten willen juist versnellen en de agrarische ondernemers die nu nog aan de zijlijn staan een kans geven.”
De komende periode gaan de gemeenten onderzoeken wat nodig is om agrariërs te ondersteunen en de ontwikkeling te versnellen. Energiefonds Overijssel is financieel betrokken.
“We willen in graag in gesprek met alle agrarisch ondernemers die willen deelnemen,” benadrukt wethouder Severijn. “Samen komen we tot juiste oplossingen die passen bij de impuls die nodig is voor de energietransitie, maar ook past bij de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven en verduurzaming van de landbouw. Dat vraagt om maatwerk, want de behoefte kan in ieder deelgebied weer anders zijn.”
Agrariërs die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen via [email protected] onder vermelding van biogas.