Verkeer
Stuur appje
Zoek
In memoriam
Hengelo

Hengelose journalist Gerard Smink (65) overleden

20240724 gerard smink archief
De Hengelose journalist Gerard Smink is zondag op 65-jarige leeftijd overleden.
Beeld: 1Twente

Een stadsjournalist in hart en nieren die niets ontging én wist wat er speelde in Hengelo. Een lokale waakhond die zich vastbeet in actuele kwesties en hete hangijzers. Rook hij onrecht in de Hengelose samenleving, dan liet hij niet meer los, totdat hij de antwoorden boven tafel had. Het typeert de Hengelose Tubantia-journalist Gerard Smink als geen ander. Zondag overleed hij op 65-jarige leeftijd.

Veel betekend

Smink was al geruime tijd ziek, maar dat weerhield hem niet om niet meer bezig te zijn met het vak waar hij zoveel liefde voor had: "Gerard leefde voor de krant”, zegt Tubantia-hoofdredacteur Daan Bonenkamp woensdag in een in memoriam.

"Tot het laatst toe. Hoe ellendig hij zich soms ook voelde, altijd was er de hoop dat hij de pen weer op kon pakken. Hij deed immers niets liever dan dat. Struinen door de stad, schrijven over wat hem raakte. Hij heeft ongelofelijk veel voor ons betekend."

In de haarvaten

Smink was een type journalist die écht in de haarvaten van de samenleving zat. Nee, niet vanachter een bureau, maar lopende door de stad of op de fiets op pad. Zo ging hij vaak met verantwoordelijke beleidsmakers een Hengelose wijk door om ze aan de tand te voelen, bijvoorbeeld over de stand van zaken in de binnenstad of over het belang van preventieve zorg in het sociaal domein en het belang van ontmoetingsruimtes.

Gaf een wethouder in een wekelijks persgesprek een ontwijkend of nietszeggend antwoord, dan vroeg de Hengelose journalist om duidelijke taal: "Leg nu maar eens uit wat dit voor de portemonnee van de inwoner betekent, onze lezers willen dat weten", zei hij dan.

Hengeloos Peil

Smink was jarenlang ook één van de vaste presentatoren van Hengeloos Peil, toen nog een maandelijkse politieke café dat 1Twente maakte in samenwerking met Tubantia, Schouwburg Hengelo en Metropool. Ook daar trok hij de gesprekken naar zich toe, vooral als hij bloed rook. Vervolgens vroeg hij net zo lang door tot alles op tafel kwam wat hij wilde horen.

Met een groot netwerk en met heel veel dossierkennis van zaken die in de loop der jaren speelden in de stad, zal hij - als het Hengelose geheugen van de krant - gemist worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.