Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sloop wooncomplex Twekkelerveld aanstaande, zo ziet de nieuwbouw eruit

Voorzijde nieuw wooncomplex Olieslagweg De Woonplaats
Zo gaat het nieuwe complex eruitzien aan de voorkant...
Beeld: De Woonplaats

Het appartementencomplex aan de Olieslagweg in Enschede met huisnummers 153-211 gaat binnenkort tegen de vlakte om plaats te maken voor iets nieuws. De huidige bewoners zijn inmiddels bijna allemaal verhuisd, laat woningcorporatie De Woonplaats weten. Ook maakt de verhuurder bekend hoe het vervangende gebouw eruit zal zien. De nieuwbouw begint naar verwachting in februari.

De voorbereidingen voor de sloop van het pand met dertig appartementen, inclusief asbestsanering, starten in september. Het afbreken gebeurt vervolgens circulair. Dat betekent dat zoveel mogelijk materialen worden gedemonteerd en op een andere plek hergebruikt, of gerecycled. Daarna begint de bouw van het nieuwe complex, gepland in februari. Dat zal een ruim jaar duren.

In de nieuwbouw komen evenzoveel energieneutrale appartementen terug. De doorzonwoningen krijgen verwarming, passieve koeling en warm water via een zogeheten warmte- en koudeopslag in de diepe bodem. De appartementen op de begane grond hebben een klein stukje eigen tuin, de rest van het groen is gemeenschappelijke ruimte.

'Niet meer van deze tijd'

Eind vorig jaar meldde De Woonplaats dat het complex in de wijk Twekkelerveld herbouwd zou worden, omdat deze ‘technisch niet meer van deze tijd’ is. Renovatie en verduurzaming zonder sloop, zoals bij een ander gebouw in dezelfde straat, was ‘economisch gezien niet interessant’.

20231002_appartementencomplex twekkelerveld olieslagweg
Lees ook
Dertig appartementen in Enschedese wijk Twekkelerveld vervangen door nieuwbouw: ouderen krijgen voorrang

De bewoners moesten in verband met de sloop op zoek naar een ander onderkomen, met hulp van de corporatie. Zij kunnen niet als vanzelfsprekend terugkeren in het nieuwe pand, daarin wordt namelijk deels voorrang gegeven aan ouderen uit de wijk die nu een eengezinswoning van De Woonplaats huren. De vervangende appartementen zijn bovendien - hoewel deze ook in het sociale segment liggen - duurder in de huur. Zo wil de sociale verhuurder zorgen voor meer verschillende bewoners in die omgeving.

Achterzijde nieuw wooncomplex Olieslagweg De Woonplaats
... en zo aan de achterkant
Beeld: De Woonplaats
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.