Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rijkswaterstaat gaat Twentekanaal doorspoelen om giftige stof HCH weg te krijgen

Foto kanaal terminal containers hengelo 1twente
Het Twentekanaal wordt doorgespoeld om de stof verder te verdunnen.
Beeld: 1Twente

Het Twentekanaal wordt doorgespoeld om de hoge concentraties hexachloorcyclohexaan (HCH) te verdunnen. Dat melden Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo. Volgens de instanties komt er een droge periode aan met minder neerslag, waardoor het water uit het kanaal nodig is voor de natuur en landbouw. De drinkwatervoorziening is volgens drinkwaterbedrijf Vitens niet in gevaar.

Rijkswaterstaat heeft samen met de gemeente Hengelo, de waterschappen en drinkwaterbedrijf Vitens besloten om het kanaal door te spoelen, omdat er in de komende maanden weer kanaalwater nodig is om het grondwaterpeil op niveau te houden. “Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland", zegt Rijkswaterstaat.

Verdunnen

Met het doorspoelen hopen de instanties dat de concentratie HCH verder wordt verdund en op deze manier wordt afgevoerd richting het IJsselmeer. Via het gemaal Eefde wordt het water omhoog gepompt om de doorspoeling in gang te zetten. “Inwoners en de scheepvaart ondervinden geen overlast van het doorspoelen”, schrijven de instanties. Volgens Rijkswaterstaat duurt dit proces drie weken.

Twentekanaal belangrijk

Het water van het Twentekanaal is belangrijk voor het hele watersysteem in Oost-Nederland. Bij droge periodes kan Waterschap Vechtstromen op bepaalde plekken zogenaamde inlaten openen om kanaalwater het gebied in te laten stromen. Toen de hoge concentraties HCH werden ontdekt, werd dit stopgezet. Er viel voldoende neerslag om het waterpeil op orde te houden.

Inlaten

Het kanaalwater wordt via de inlaten naar verschillende beken gevoerd. Eerder maakte Waterschap Vechtstromen bekend dat er in één van de inlaten naar de Bolscherbeek bij Goor een te hoge concentratie HCH werd gemeten.

Voor de natuur en landbouw is het water uit het kanaal belangrijk om bijvoorbeeld het grondwater op peil te houden. Het Twentekanaal heeft daarom ook indirect effect op de drinkwatervoorziening. Er wordt geen drinkwater uit het Twentekanaal gewonnen, maar het drinkwater komt wel voort uit het Twentse grondwater. Het hele watersysteem is met elkaar verbonden. De grondwaterstand is ook belangrijk voor dijken, watergangen en zelfs voor funderingen van gebouwen.

240613 haven hengelo 1 TWENTE ARJENWAANDERS
Lees ook
Hoe kon het Twentekanaal vervuild raken met HCH en wie ruimt het op? Hengelo's raadslid wil snel antwoord van B en W

Lage concentraties

HCH-verontreiniging komt al jaren voor in het Hengelose deel van het Twentekanaal, zij het in lage concentraties. Begin juni werd bekend dat er dit keer hoge concentraties zijn aangetroffen in het water. Hierdoor werd meteen het advies gegeven aan vissers om geen vis uit het kanaal meer te eten.

Stork-Chemie

Hexachloorcyclohexaan (HCH) is een stof die vrijkwam bij de productie van insecticide lindaan. Dit middel werd tussen 1948 en 1952 bij de chemische tak van fabrikant Stork in de Hengelose haven gemaakt. Door de productie is de grond waarop de fabriek stond verontreinigd geraakt.

Via het grondwater sijpelt de stof het Twentekanaal in. Destijds is er een damwand gebouwd om het grondwater tegen te houden. Waarom er nu hogere concentraties zijn aangetroffen, is niet bekend. HCH is zeer giftig en kankerverwekkend, maar volgens de gemeente Hengelo is de volksgezondheid niet in het geding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.