De gemeente Losser sluit zich aan bij het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Dit betekent dat bouw-, sloop- en renovatieprojecten in de gemeente schoner en stiller worden uitgevoerd. “Een maatregel die niet alleen de leefbaarheid voor onze inwoners verbetert, maar ook de bouwsector in onze regio moderniseert en versterkt”, benadrukt wethouder Jan Engels.
Het doel van aansluiting bij dit convenant is dat bouwprojecten in Losser aanzienlijk minder uitstoot en geluidsoverlast veroorzaken. Aannemers worden gevraagd om uitstootvrije machines te gebruiken, zoals elektrische of op waterstof aangedreven generatoren, en kleinere machines. Op termijn geldt dit ook voor grotere machines zoals graafmachines en vrachtwagens.
“Dit zorgt voor een schonere en gezondere leefomgeving voor de inwoners en de bouwers zelf. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in De Lutte, waar we al succesvol schonere bouwmethoden hebben toegepast. Maar om onze ambitieuze milieudoelen te behalen, moeten we deze aanpak in de hele gemeente uitbreiden.”
Voor bouwondernemers betekent dit convenant dat er bij nieuwe aanbestedingen strengere eisen worden gesteld. Lokale en regionale bouwers krijgen hierdoor meer duidelijkheid over wat zij de komende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. De gemeente hoopt daarmee de innovatie en de overgang naar schoner materieel te stimuleren, vooral bij lichter bouwmaterieel dat sneller emissieloos kan worden ingezet dan zwaarder of specialistisch materieel.
De gemeente wordt in deze overgang ondersteund door de landelijke overheid, die tot en met 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar stelt voor schoner bouwmaterieel en innovatieve werkwijzen. Bouwondernemers kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB), en de gemeente kan een beroep doen op de Specifieke Uitkering (SPUK)-regeling van in totaal 180 miljoen euro.