Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Steigeren tegen het gezag met smartlap en theaterspektakel ‘De Geheime Bende van Losser’

De stem van de piraat
Beeld: De Stem van de Piraat

Bij wijze van voorproefje op het muziektheaterspektakel ‘De Geheime Bende van Losser’, is onlangs de smartlap ‘De stem van de Piraat’ gelanceerd. Het lied én de voorstelling nemen de luisteraars mee naar een tijd waarin piratenmuziek, smokkelen en verzet tegen het gezag de norm waren. Tekstschrijver Wilfried Poorthuis: “Van oudsher hebben wij Tukkers iets tegen gezag.”

‘Uiterst voorspelbare teksten’

Muzikaal leider Maarten de Groot benadrukt de typische klanken van piratenmuziek: “Een piratensong bestaat standaard uit vaste elementen: elektronisch Farfisa-orgel, galmende gitaar, tweede stem, monotoon drumgeluid en uiterst voorspelbare teksten.” Wilfried Poorthuis, die de tekst voor het lied schreef, zegt dat De Groot er in is geslaagd om de sound en de sfeer van de jaren ’60 terug te halen. “Het is net of je 50 jaar terug gaat in de tijd.”

“Als ik alleen in de auto zit, dan heb ik de piratenmuziek wel op hoor!”

Poorthuis moest wel even schakelen toen hem werd gevraagd een ‘piratenliedje’ te schrijven als titelsong voor ‘De geheime bende van Losser’. “Normaal gesproken schrijf ik andere liedjes in het dialect. Maar als ik alleen in de auto zit, dan heb ik de piratenmuziek wel op hoor!” In het lied zitten volgens Poorthuis alle elementen van de piratencultuur. “In de keet zitten, met een biertje, een bal gehakt en prachtige Nederlandstalige volksmuziek. En dan altijd die spanning om niet gepakt te worden.”

Steigeren tegen het gezag

Dit alles wordt ook helemaal uitgewerkt in de voorstelling ‘De geheime bende van Losser’. Wilfried Poorthuis, ‘dialectliedjessmid’ en kenner van de streek, bedacht en schreef het verhaal. Poorthuis: “Het is een komische familievoorstelling over piratenzenders en de smokkelarij. Van oudsher hebben wij Tukkers iets tegen gezag. Zo gauw de overheid zich met ons bemoeit, dan gaan we hier steigeren. Dat hebben wij als Tukkers een beetje in ons dna zitten. Daar komt de piraterij, maar ook het smokkelen uit voort.”

Crême de la crême

Producent Theater Producties Twente (bekend van succesvolle voorstellingen als ‘Het Verzet Kraakt’ en ‘Boerenopstand’) is er in geslaagd een topcast te strikken met Jan Riesewijk, Bert Eeftink en André Manuel. Wilfried Poorthuis: “De crême de la crême van de Twentse acteurs. Iedereen had meteen aansluiting bij het thema.” Lisa Schol, die in de voorstelling de stadse dochter Caro van zendpiraat Willem speelt, werd bij de Nederlandse Musical Awards uitgeroepen tot winnares in de categorie jong talent. Zij waagt zich voor het eerst aan het zingen van een smartlap.

Helemaal los in september

Het theaterspektakel ‘De Geheime Bende van Losser’ wordt van 4 tot en met 14 september opgevoerd in het openluchttheater Brilmansdennen in Losser. Woensdag 31 juli vindt de aftrap plaats, waarna er de hele maand augustus wordt gerepeteerd. Wilfried Poorthuis: “En dan gaan we de eerste 14 dagen van september helemaal los.” De smartlap ‘De stem van de Piraat’ is inmiddels op alle streamingsdiensten te beluisteren.

Audiofragment
Nieuwe smartlap Bende van Losser: "De Stem van de Piraat" | Wilfried Poorthuis
De nieuwe smartlap "De Stem van de Piraat", ter ere van de voorstelling "De Geheime Bende van Losser"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.