Terwijl voetbalverenigingen PW en Sportclub Enschede al beginnen te wennen aan hun nieuwe onderkomen op Sportpark Diekman-Oost, blijkt het voor de Enschedese Rugbyclub (ERC'69) nog een zware bevalling om er daadwerkelijk te komen. Er moet een nieuw clubgebouw worden gebouwd, maar met de huidige marktomstandigheden stijgen de bouwkosten zienderogen. Het college heeft beloofd om te kijken wat er gedaan kan worden om de kosten te drukken.
Of hij er nog wel plezier in heeft, vragen politici aan voorzitter Ben Jansen van ERC'69, als hij eerder deze maand de financiële situatie schetst in een vergadering van stadsdeelcommissie Oost. Hoewel hij er veel voldoening uithaalt, moet de preses bekennen dat hij er geen nieuwe termijn aan zal vastplakken als de huidige is afgelopen. De rompslomp die komt kijken bij het (gedwongen) vertrek van het Wethouder Horstmanpark kost meer tijd en stress dan hem lief is. "Zo'n verhuizing, dat doe je als vereniging maar één keer in je bestaan."
Het is dan ook al een proces van vele jaren. De gemeente Enschede wil van meerdere sportparken in de stad af, waaronder het Horstmanpark, nabij de Horstlindelaan. De grond is in de toekomst interessant voor woningbouw. Dat betekent dat huidige bewoners het complex moeten verlaten.
De voetballers van TVV zijn eerder al ingetrokken bij Sparta Enschede. Voetbalvereniging SVV'91 wordt tegen de eigen wens naar een nog te bouwen accommodatie bij Victoria'28 en FC Aramea gedirigeerd. American footballclub Enschede Broncos maakt gebruik van dezelfde kantine als PW aan de J.J. van Deinselaan. En voor ERC'69 wacht er ook een verhuizing naar het Diekmancomplex, maar pas als er een nieuwe clubgebouw staat.
En om het clubgebouw was veel te doen. Niet als het om het enthousiasme van ERC gaat, want de rugbyers staan te popelen om hun sport, die in opkomst is in Enschede, nog verder uit bouwen op Het Diekman. Maar zoals het op dit moment eigenlijk met alle bouwplannen gaat, is ook de nieuwe accommodatie van ERC onderhavig aan inflatie. Het gemeentelijke besluitvormingsproces is stroperig, maar de teller tikt ondertussen door.
Vorig jaar stelde de gemeenteraad daarom - bovenop een gemeentelijke subsidie van 375.000 euro - nog eens 130.000 euro beschikbaar, zodat er niet op het aantal kleedkamers bezuinigd hoefde te worden. Maar een jaar later, nu ook de vergunningprocedure is afgerond, vertelt de voorzitter van de rugbyclub aan commissieleden dat de kosten weer zo'n 2 ton hoger zijn. Het totale plan, zo vertelde de voorzitter onlangs nog aan 1Twente, gaat om een investering van 9 ton.
"En dat is niet omdat we gouden kranen en een marmeren vloer krijgen", zei Jansen eerder deze maand in de stadsdeelcommissie. "Want we hebben meest eenvoudige osb-wanden en gietijzeren vloeren." Een deel van de kostenstijgingen hebben te maken met de aansluiting op nutsvoorzieningen. Voor de vrijwilligers van de rugbyvereniging is het de eerste keer dat er zo'n project wordt uitgevoerd. Als je een huis bouwt, hoef je vaak maar een paar meter op eigen kosten te overbruggen om bijvoorbeeld een aansluiting te krijgen op een waterleiding.
Maar de kavel waar het nieuwe clubgebouw van ERC verrijst, vlak achter Vakschool Het Diekman, blijkt een lastige. Tot voor kort was er nog niet eens een officieel adres. In de subsidie die de rugbyclub kreeg zat een bedrag van 50 mille voor aansluitkosten, maar alleen al door een extra bodemonderzoek en het plaatsen van een nieuwe kast voor een internetaansluiting is dat budget al bijna op. Over een waterleiding, waarvoor 150 meter overbrugd moet worden, nog maar niet te spreken. Het geld wordt pas overgemaakt als de begroting helemaal rond is, dus schiet ERC de kosten tot nu toe voor. "Van het spaargeld dat is bedoeld voor de inrichting."
De vraag is nu dus wat er gebeurt met de kostenoverschrijding. Komt deze voor rekening van de rugbyers of kan de gemeente Enschede wat betekenen? Volgens ERC is er echt gekeken naar manieren om te bezuinigen, door bijvoorbeeld minder zonnepanelen op het dak te plaatsen. Nadeel daarvan is dat daardoor de energiekosten oplopen.
Mede met oog op het eventueel verdwijnen van de salderingsregeling (een belastingkorting voor huishoudens met zonnepanelen), wat ook voor een financiële uitdaging zal zorgen, ziet de rugbyclub kansen voor het plaatsen van een batterij waarvan alle verenigingen op Diekman-Oost gebruik kunnen maken. Of dat een optie is valt te bezien. Het college heeft in ieder geval aangegeven opnieuw met ERC in gesprek te gaan, om te kijken op welke manier de kosten gedrukt kunnen worden. In principe is het uitgangspunt dat deze oplossing zo veel mogelijk binnen het bestaande budget wordt gezocht.