Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese buurt krijgt pilot waarbij Wijkteams inwoners vaker zelf gaan helpen

Zorg voor ouderen
Beeld: 1Twente

Enschede begint een pilot om mensen met thuishulp extra hulp te bieden. Met het project ‘Hulp om de hoek’ wordt gedurende drie jaar proefgedraaid met extra hulp in Boswinkel – De Braker. In deze buurt gaat het wijkteam op een andere manier werken: eenvoudiger, toegankelijker, met minder papierwerk en meer gericht op directe hulp aan de inwoner. Het doel achter het project is mensen niet meer van hulppost naar hulppost sturen, maar direct te helpen.

De wijk in Enschede is gekozen omdat Boswinkel – De Braker een afgebakend gebied is waar de gemeente goed kan meten wat het effect is van de nieuwe werkwijze. “We denken dat de problemen die daar spelen zich lenen voor een testfase”, aldus een woordvoerder van de gemeente Enschede. “De problemen zijn er niet té complex, waardoor deze nieuwe aanpak ook echt goed getest kan worden.”

Hulp om de hoek

Het project Hulp om de hoek is ontstaan vanuit jeugdhulp en de Wmo. “Gemeente Enschede zag dat er een groeiende vraag is. We willen hulp die nodig is graag dicht bij de inwoners organiseren, laagdrempelig. We willen de route naar hulp eenvoudiger maken.”

De Wijkteams gaan dus niet aan de slag met het aantrekken van sokken of schoonmaken in de keuken, maar met organisatorische zaken. “Je moet denken hulp bij opvoedvragen, hulp bij het plannen of overzicht houden, hulp bij het aanbrengen van structuur in iemands leven of bij het aangaan van sociale contacten.”

Werkdruk niet verhogen

De wijkteams zijn al vrij actief in Enschede, maar gaan om hun werkdruk niet hoger te maken op een andere manier werken. “De wijkteammedewerkers gaan hulp verlenen door begeleiding en ondersteuning”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Het is niet de bedoeling dat er meer bijkomt. We gaan het anders organiseren.” De hulp is voor zowel jongeren als volwassenen in de wijk.

Drie jaar

De gemeente probeert na een half jaar al de eerste resultaten tot zich te nemen, maar gaat na drie jaar kijken of het project daadwerkelijk een succes is. “De gemeente schat in dat deze tijd nodig is om de werkwijze stapsgewijs te kunnen invoeren.”

Wanneer werkt het?

Het project wordt na de drie jaar in meerdere wijken waar de wijkteams actief zijn utgevoerd. Dit hangt af van drie punten volgens de gemeente. “We willen kunnen aantonen dat de inwonerstevredenheid is toegenomen, het collectieve aanbod aansluit op de behoefte van de inwoners en tot slot de kosten en aanmeldingen van de drie jaar gelijk zijn gebleven of naar beneden zijn gegaan.”

Laagdrempeligheid

De gemeente probeert de pilot op een zo laagdrempelig mogelijke manier te laten verlopen. “We willen graag dat inwoners in onze stad snel en dichtbij geholpen worden als er hulp of ondersteuning nodig is”, aldus wethouder Harmjan Vedder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.