Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente Losser plaatst in oktober 20 ondergrondse verzamelcontainers voor GFE-afval

Gfe verzamelcontainer
Beeld: Gemeente Losser

Voor bewoners van appartementen in de gemeente Losser wordt het dit jaar mogelijk om keukenafval te scheiden van het restafval. Burgemeester en wethouders hebben eind juli de in totaal 20 locaties vastgesteld waar de ondergrondse verzamelcontainers voor groente- fruit en etensresten geplaatst worden.

De meeste inwoners van de gemeente Losser bieden het bioafval door in de groene minicontainer. Voor bewoners van appartementen is het scheiden van keukenafval nog niet mogelijk. Daardoor gaat het keukenafval nu nog bij het restafval.
De gemeente geeft aan dat het hierbij om ongeveer 670 aansluitingen gaat, en dat is 7 procent van het totaal.

Zienswijzen

Vanaf 1 januari 2024 zijn gemeenten verplicht om bij elk huishouden het keukenafval gescheiden van het restafval in te zamelen. Dit keukenafval wordt ook wel GFE-afval genoemd: Groente, Fruit en Etensresten. Het concept plaatsingsplan voor het plaatsen van GFE-verzamelcontainers heeft van 15 april tot en met 3 juni 2024 ter inzage gelegen. Tijdens de inspraakperiode zijn 11 zienswijzen op het concept plaatsingsplan binnengekomen. De zienswijzen hadden betrekking op vier voorgenomen locaties en hebben geleid tot een aanpassing van de beoogde plek.

Plaatsingsplan

Het definitieve collegebesluit is in te zien op www.officielebekendmakingen.nl. Het definitieve plaatsingsplan en het verslag van de inspraak is in te zien op www.losser.nl en ligt ter inzage in ’t Lossers hoes. In dorp Losser worden 16 ondergrondse containers geplaatst, in De Lutte wordt één container geplaatst, aan de Pastoor Geerdinkstraat, en in Overdinkel zijn drie containers gepland, twee aan de Hoofdstraat en één aan de Troelstrastraat.

Gratis Gfe-afvalbakje

Bewoners van appartementen of bovenwoningen kunnen gratis een Gfe-afvalbakje aanvragen door een e-mail te sturen naar [email protected]. Noem daarin het eigen adres. De afvalbakjes worden bezorgd nadat de verzamelcontainers zijn geplaatst. De verzamelcontainers voor GFE-afval worden naar verwachting in oktober 2024 geplaatst.

icon_main_info_white_glyph

Verschil Gft en Gfe

Gft staat voor Groente, fruit en tuinafval. Maar bewoners van appartementen of bovenwoningen hebben weinig tuinafval. Daarom wordt het voor hen Gfe, Groente, fruit en etensresten, genoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.