Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hangar 18 nog altijd in gebruik: gemeente start handhaving tegen 'illegale' asielopvang in Enschede

20230721 Hangar 18 Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie VTE noodopvang Enschede
In Hangar 18 op de voormalige vliegbasis zijn slaapplekken gerealiseerd voor asielzoekers.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Zoals onlangs aangekondigd gaat de gemeente Enschede handhavend optreden tegen de aanwezigheid van de noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe. Vorige week is de asielopvang, waar momenteel zo'n 500 mensen verblijven, bezocht door boa's. De gebruiker (het COA), de eigenaar (VTE) en omwonenden (de noabers) kunnen deze week een brief verwachten waarin staat uitgelegd welke stappen er worden bewandeld. Van dwangsommen is voorlopig nog geen sprake.

Donderdagmiddag is er volgens een gemeentewoordvoerder een controle geweest bij Hangar 18. "Daarbij is geconstateerd dat de locatie aan de Vliegveldweg nog steeds in gebruik is als noodopvanglocatie. Dit is een overtreding, omdat de vergunning is verlopen. We starten nu met het handhavingstraject."

Vertraging

De noodopvang had volgens de omgevingsvergunning afgelopen woensdag (24 juli) leeg moeten zijn. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het permanente asielzoekerscentrum aan de Parkweg rond dezelfde tijd in bedrijf zou zijn. Maar door vertragingen in de sloop- en bouwwerkzaamheden op het voormalige terrein van de Kooyfabriek, is de opening uitgesteld tot november.

“Dat deze mensen door overmacht hun nu voorlopige verblijfsplaats en hun nieuwe sociale omgeving moeten verlaten met de grote kans dat zij in een overvol nieuw centrum terecht komen, druist in tegen het gevoel van solidariteit die wij met hen voelen”

Het college van B&W heeft besloten om de vergunning voor de noodopvang op het vliegveld niet te verlengen, om niet opnieuw een belofte aan bewoners te breken. Maar het COA heeft geen andere plek voor de circa 500 bewoners. Sinds woensdag is de noodopvang dus illegaal. Al valt op het begrip 'illegaal' wel het een en ander aan te merken.

In de bestuursovereenkomst, zeg maar het contract tussen de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), staat helemaal geen concrete einddatum vastgelegd. Sterker: in de overeenkomst is juist afgesproken dat de noodopvang pas hoeft te sluiten als het azc aan de Parkweg wordt geopend.

Vooraankondiging

Desondanks is het handhavingstraject nu begonnen. "Naar verwachting wordt deze week de vooraankondiging verzonden met het voornemen om handhavend op te treden tegen de geconstateerde overtreding", aldus een gemeentewoordvoerder. "Op deze vooraankondiging kunnen alle betrokkenen vervolgens hun zienswijze geven."

Pas na deze periode zou de gemeente over kunnen gaan op de volgende maatregel: een last onder dwangsom. Met zo'n waarschuwing op zak krijgen het COA en pandeigenaar Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie zes weken de tijd om de overtreding te beëindigen. Pas daarna kunnen er daadwerkelijk dwangsommen worden verbeurd, met volgens landelijke richtlijnen een maximum van 15.000 euro.

20 weken

Al met al kan het handhavingstraject wel 20 weken in beslag nemen. Tegen die tijd is het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Parkweg waarschijnlijk al geopend. Het is dus maar de vraag of het COA juridische stappen zal nemen tegen de gemeente. De noodopvang is ondertussen gewoon in bedrijf, bevestigt een COA-woordvoerder. Er hebben wel verhuizingen plaats naar elders, maar er komen voorlopig geen nieuwe asielzoekers bij.

Videostill overzicht kamers Noodopvang vliegveld twente luchthaven hangar 1 Twente
Lees ook
Geen plek voor 500 asielzoekers: ook onder dreiging van dwangsommen blijft noodopvang in Enschede open

Hoewel de gemeente lopende het handhavingstraject is gestopt met arbeidsbegeleiding van asielzoekers, lijkt de taallessen, fietslessen en andere activiteiten in de noodopvang gewoon door te gaan. Vorige week stuurden de vrijwilligers die deze activiteiten begeleiden een brief naar het college met de oproep om de vergunning voor de opvang te verlengen. 'Dat deze mensen door overmacht (de opvangcrisis) hun nu voorlopige (soms al tweede of derde) verblijfsplaats en hun nieuwe sociale omgeving moeten verlaten met de grote kans dat zij in een overvol nieuw centrum terecht komen, druist in tegen het gevoel van solidariteit die wij met hen voelen.'

Taallessen

Het niet verlengen van de vergunning voor de noodopvang betekent ook dat IOK De Globe, de school waar kinderen uit de noodopvang extra taallessen krijgen, ook niet precies weet hoeveel klassen er in het nieuwe schooljaar van start gaan. Die zorgen heeft directeur Mariëlle Siebelt eerder al in een brief aan het college en de gemeenteraad geuit.

"De zorgen en onzekerheden blijven, maar ik ga er vooralsnog vanuit dat de kinderen van het azc na de vakantie gewoon weer naar school gaan", laat Siebelt weten. "Mijn school heeft altijd een onzekere factor, omdat ik nooit mijn leerlingen aantal kan overzien." Er zijn in een jaar tijd ruim 100 leerlingen bij gekomen (ook kinderen uit de Oekraïne-opvang hebben er les) en de school is van één naar drie locaties gegaan. "Ik ga er dus nu ook vanuit dat deze situatie zichzelf oplost en ga er vanuit dat ik de 3 groepen waarin deze kinderen zitten gewoon blijven komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.