Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

CDA Losser wil maatregelen tegen wateroverlast, maar beseft dat het moeilijk is balans te vinden

Paul Elferink
Beeld: Gemeente Losser

Voor de CDA-fractie is de aanzienlijke wateroverlast van vorige week in de gemeente Losser aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het college. Enerzijds wordt er om opheldering gevraagd over hoe het zover heeft kunnen komen, maar tegelijkertijd ook om (technische) maatregelen om overlast in de toekomst te voorkomen. Volgens fractievoorzitter Paul Elferink is het moeilijk de goed balans te vinden tussen het op peil houden van het grondwater in droge periodes en de afvoer van water bij heftige hoosbuien, zoals afgelopen week.

Afvoer via sloten een probleem

Elferink doelt daarbij bijvoorbeeld op de situatie bij de A1 ter hoogte van De Lutte, die in een kort tijdsbestek van anderhalve week twee keer onder water kwam te staan. “Daar is gekozen voor ondergrondse afvoer, in plaats van via sloten. Daar zijn we ook voor, omdat het grondwaterpeil in droge periodes dan niet te snel zakt.” Probleem is volgens Elferink nu wel, dat onderhoud van de sloten achterwege blijft, waardoor bij extreme regenval het water onvoldoende wordt afgevoerd.

Verkeersdrempels als ‘stuw’

In de gemeente Losser was vorige week niet alleen op de A1 bij De Lutte sprake van ernstige wateroverlast, maar ook in het centrum van dorp Losser. Daar bleken verkeersdrempels als ‘stuw’ te fungeren, waardoor het water onder meer bij winkels naar binnen liep. Elferink: “We moeten er goed over nadenken of dit wel de juiste verkeersmaatregelen zijn.”

‘Losser doet het best goed’

Paul Elferink is het eens met wethouder Evelien Zinkweg van de gemeente Oldenzaal, die vorige week zei dat we moeten leren leven met extreme wateroverlast door de klimaatverandering. Maar ook dat het overtollige water gereguleerd naar bepaalde plekken wordt afgevoerd. Elferink: “Dat doen wij ook in het Dinkeldal. Door allerlei maatregelen kunnen wij al heel veel water opvangen, bijvoorbeeld in Glane, waar de Dinkel ons land binnenkomt. “Dat doen we in de gemeente Losser best goed.”

Gemeente kan het niet alleen

De CDA-fractie wil ook van het college weten in hoeverre de gemeente samenwerkt met provinciale en landelijke instanties om wateroverlast aan te pakken. Bovendien, of er specifieke protocollen of samenwerkingsafspraken met aangrenzende gemeenten zijn om wateroverlast gezamenlijk aan te pakken. Paul Elferink: “Andere partijen, zoals Rijkswaterstaat en de Provincie zijn ook aan zet.”

Audiofragment
CDA Losser stelt vragen aan het college over wateroverlast in Losser | Paul Elferink
Vanwege de wateroverlast heeft de CDA-fractie van de gemeente Losser een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.