Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Opgeschrikt van weer een klassiek gebouw dat neergehaald wordt'

2024 Spaanse societeit en John Schiffel ingezonden brief foto John Schiffel 1 Twente
'Café Engels, latere Spaanse Sociëteit is als bouwstijl zeer bijzonder'; inzet: John Schiffel
Beeld: John Schiffel / 1Twente

Opgeschrikt van weer een klassiek gebouw dat neergehaald wordt. Hiermee verdwijnt een icoon in de Laares en worden de kenmerken van de voormalige industriewijk definitief weggevaagd. Café Engels, latere Spaanse Sociëteit had vermoedelijk geen monumentenstatus maar is als bouwstijl zeer bijzonder. De architect had naar de beroemde Duitse architectuurstroming Bauhaus gekeken.

De geschiedenis van het gebouw is zeer bijzonder. Zo zette Café Engels zich voor 1940 in de markt als concertzaal en vooral als soirée gebouw.

Ook gebruikte de Sint Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat een korte tijd dit gebouw als onderkomen, omdat op 22 maart 1945 zes jachtbommenwerpers boven de Oldenzaalsestraat vlogen en een bommenregen neerdaalde boven Enschede. Het gevolg was 65 doden. Ook de Sint Jozefkerk kreeg een voltreffer dwars door het dak voor de preekstoel. Deze bom van de Engelsen ontplofte niet. Op 1 april 1945, Paaszondag werd Enschede bevrijd. In april 1945 kreeg de katholieke architect Sluijmer de opdracht tot herstel van de kerk. Zelfs Het Parool uitgave Enschede weet te vermelden dat de kerk op 27 januari 1946 weer in gebruik werd genomen.

In 2004 besteedde het magazine ‘Zo was de Laares’ er aandacht aan met zeer fraaie foto’s en tekst hoe het was in de Laares met zijn vele kleine levensmiddelenwinkels en cafés plus hoe dominant de toren van de sint Jozef is en was als en echte landmark. Ook Café Engels is een landmark maar helaas vogelvrij. Op maandag 15 juli was er een informatieavond in dit gebouw, georganiseerd door Domijn. Wat vindt de politiek hiervan? Trouwens zijn er genoeg architecten die dit gebouw kunnen integreren en zeker het front in de geplande sociale woningbouw aanpassen. Zo kan een gebouw met Enschedese geschiedenis in herinnering blijven.

John Schiffel, Enschede

20240703 Laaresstraat Enschede Spaanse societeit Wilco Louwes
Lees ook
Bijna 30 sociale huurwoningen op locatie van Spaanse sociëteit en vroegere uitgaansspot in Enschede
icon_main_info_white_glyph

Ingezonden brieven

Als kijker, luisteraar of lezer kun je je mening delen over alles wat er in onze regio gebeurt door een opiniebrief naar 1Twente te mailen. Stuur je mail naar [email protected] en begin het onderwerp met 'ingezonden brief'.

De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven te weigeren, te redigeren of in te korten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.