Zeven Hengelose buitenschoolse opvangcentra (bso) doen mee met de Gezonde Smikkelweken. Het doel van de week is om kinderen tussen de vier en twaalf spelenderwijs kennis te laten maken met gezond eten. Bij Sport BSO Hengelo werd de Hengelose aftrap gegeven. "Neem in plaats van een ongezond tussendoortje bijvoorbeeld een snoeppaprika", zegt Else de Feber, JOGG-regisseur bij Wijkracht.
"Wie weet wat dit is?", vraagt één van de begeleiders van de bso terwijl hij een koolrabi omhooghoudt. De kinderen kijken toch wel ietwat vragend naar de (ook voor veel volwassenen) nog onbekende groentesoort. Met de pakketten kunnen de kinderen geblinddoekt verschillende minder bekende groenten en fruit proberen. De groentepakketten werden deels bekostigd door de gemeente Hengelo. Wethouder Marie-José Luttikholt overhandidge de pakketten aan de kinderen.
De landelijke Gezonde Smikkelweken zijn in het leven geroepen om het eten van gezonde groenten en fruit bij kinderen tussen de vier en twaalf jaar te stimuleren. Volgens Else de Feber, JOGG-regisseur bij Wijkracht, kun je niet vroeg genoeg beginnen: "Ze komen op deze manier in aanraking met verschillende soorten groenten en fruit. Ook bijvoorbeeld groenten die zij nog nooit hebben geproefd."
De kinderen krijgen ook een boekje mee met allerlei puzzels en recepten. Volgens Stichting Spoony, het bedrijf dat de Gezonde Smikkelweken in het leven heeft geroepen, eet ruim 85 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud te weinig groenten en fruit. Zeven Hengelose bso's doen mee met de week, waaronder Sport BSO Hengelo die is gevestigd in het pand van voetbalvereniging ATC'65.
Een van de spelletjes is het geblinddoekt proeven van groente en fruit. De kinderen hebben zelf eerst een soort blinddoek geknutseld en hebben het zichtbaar naar hun zin. "Je moest een masker opdoen en dan je neus dichtknijpen", zegt de zesjarige Lennon. In het pakket zaten ook groente en fruit die niet heel bekend zijn. "Ik vond het meeste niet zo lekker, maar de komkommer en de snoepdruifjes wel", zegt Luke (6).
Toch is gezond eten voor veel gezinnen niet altijd vanzelfsprekend. Gezond en vers eten is niet goedkoop en het kost meer moeite om iets op tafel te zetten. Voor gezinnen die minder te besteden hebben of afhankelijk zijn van een uitkering is dit lastig: "Als je zorgen aan je hoofd hebt, zoals bijvoorbeeld schulden, dan is er geen ruimte om bewust te kiezen", zegt wethouder Marie-José Luttikholt. "Dat is schrijnend. Ze zijn druk met de eindjes aan elkaar te knopen en hebben wel iets anders aan hun hoofd."
Zo zijn er initiatieven op de meeste scholen waar kinderen drie keer per week fruit krijgen. Maar er wordt ook gekeken om de onderliggende problemen aan te pakken. "We werken middels Wijkracht samen met huisartsen. Komt er iemand met hoofdpijn op spreekuur, dan kan het zomaar zijn dat het door geldzorgen en stress komt."
Lees verder onder de afbeelding.
De wijkteams werken nauw samen met huisartsen: "De huisarts kan hen dan naar de juiste plek doorsturen, zodat ze hulp kunnen krijgen." Eind dit jaar komt het college met een nieuw plan om de gezondheid bij inwoners te verbeteren. Naast gezond eten, gaat dit ook om een gezonde leefomgeving, beweging en een goede luchtkwaliteit.
Bij Sport BSO Hengelo zijn ze al volop bezig met gezonde voeding. Daar zul je geen cakejes of snoepjes vinden, maar juist gezonde snacks: "In de zomer hebben we fruit als watermeloen en aardbeien en in de winter weer wat anders. Een tijd geleden hebben we zelfs de ranja in de ban gedaan", zegt Aniek Koster, leidinggevende bij de buitenschoolse opvang. "In de zomer krijgen ze water met bijvoorbeeld citroen of limoen erin. Dan leer je ze al op jonge leeftijd dat water drinken goed voor je is."
Dat vertaalt zich ook op school: "De kinderen kennen niets anders. In plaats van pakjes drinken met veel suiker nemen ze bijvoorbeeld een schoolbeker mee met water." Volgens Koster is het erg belangrijk om hier al vroeg mee te beginnen.
Ook de komende dagen is er aandacht voor gezond eten bij de bso: "We gaan deze week nog hummus maken."