Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Handbiker Mekenkamp uit Saasveld bereidt zich voor op Paralympics

1 8 Mark Mekenkamp
Beeld: Twente FM

De Saasveldse handbiker Mark Mekenkamp is klaar voor zijn deelname aan de Paralympische Spelen, die plaatsvinden van 28 augustus tot en met 8 september 2024. Mekenkamp zal onder andere deelnemen aan de tijdrit, een van de meest uitdagende onderdelen van het handbiken. Normaliter starten er rond de 50 deelnemers tijdens een belangrijke wedstrijd. Tijdens de Paralympics zullen dit er 120 zijn.

Hoogte tent

In voorbereiding op de wedstrijden heeft Mekenkamp een bijzondere aanpak gekozen. In plaats van een hoogtestage, gebruikt hij een speciale hoogtetent thuis, die rond zijn bed is geplaatst. Deze tent simuleert de effecten van hoogte (hoogte stage), waardoor zijn lichaam meer rode bloedcellen aanmaakt. Mekenkamp slaapt 12 uur per dag in deze tent, van 20.00 uur 's avonds tot 08.00 uur 's ochtends. "Dit werkt voor mij beter dan een verblijf op hoogte," aldus Mekenkamp.

Dagelijks traint Mekenkamp drie tot vier uur, onder leiding van zijn trainer. Hij focust zich deze tijd meer op zijn gezondheid dan anders. Ondanks de uitdagende parcours met meerdere klimstukken, waar hij minder affiniteit mee heeft, blijft Mekenkamp optimistisch over de kansen op de rechte stukken.

Mark Mekenkamp tijdens het handbiken in zijn dorp Saasveld
Lees ook
Succesvolle handbiker uit Saasveld naar WK in Schotland
Audiofragment
Mark Mekenkamp, handbiker uit Saasveld, is op weg naar de Paralympics
Mark Mekenkamp gaat naar de Paralympics 2024 in Parijs

De snelheid waarmee bikers rijden ligt veelal rond de 40 kilometer per uur in de tijdrit. Op 30 augustus reist hij af naar Parijs en blijft daar tot het einde van de Spelen. Het zal niet makkelijk zijn, maar Mekenkamp hoopt op een succesvolle deelname aan de Paralympische Spelen.

icon_main_info_white_glyph

Mark Mekenkamp

Een ernstig motorongeluk maakte een abrupt einde aan de sportieve activiteiten van Mark Mekenkamp, uit Saasveld. Hij hield hier een dwarslaesie aan over en belandde in een rolstoel. Maar de toenmalig motorcrosser heeft een nieuwe manier gevonden om met snelheid over de Twentse wegen te rijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.