Verkeer
Stuur appje
Zoek

Cultclub Sickhouse strijkt zes zomerse weken neer in het Enschedese Vestzaktheater

Sickhouse Beach Flood Party Vestzak
Conservatoriumstudent DREAMWARE (links) leerde de eerste dj-kunsten van Vanity Roxane (rechts). Tijdens de eerste Sickhouse-avond in het Vestzaktheater draaiden zij een gezamenlijke set.
Beeld: Tessa Wiegerinck

Sickhouse biedt de komende zes weken een programma voor alternatieve creatievelingen in het Enschedese Vestzaktheater. Het theatertje in de Walstraat opent van donderdag tot en met zondag de deuren, vooral voor ontmoeting.

Sickhouse is op zoek naar een permanenter onderkomen. De cultclub zat in het voormalige VVV-pand aan het Enschedese Stationsplein, maar daar sloten afgelopen zomer de deuren. De andere daar gevestigde collectieven hebben inmiddels, met hulp van de gemeente, een nieuwe plek gevonden. Dat geldt nog niet voor Sickhouse.

The FemDem

De zondagmiddagen zijn gereserveerd voor ‘SickFem Open Decks’, een samenwerking tussen Sickhouse en dj Vanity Roxane. Vanity is initiatiefnemer van The FemDem, een platform voor aanstormend en gevestigd vrouwelijk dj-talent. Met als een van de doelen meer variëteit in de line-ups op feesten en festivals als het gaat om gender. Daarnaast - of misschien wel in de eerste plaats - is The FemDem bedoeld als veilige haven voor vrouwen (in alle fluïde verschijningsvormen).

Tijdens het eerste Sickhouse-goes-Vestzak-feestje, afgelopen zondag, draaide Vanity een set met conservatoriumstudent DREAMWARE, die de eerste schreden op het dj-pad leerde bij die SickFem Open Decks.

Ontmoeting en broedplaats

Marie Janin, een van twee Sickhouse-opperhoofden, onderstreept dat sociale belang van wat toch ook een creatieve broedplaats en een kunstenaarscollectief is. “Sickhouse is vooral ook een community.” Van kunstenaars, makers en onderzoekers, en een grote groep Enschedeërs die geïnteresseerd zijn in de digitale wereld en invloeden daarvan op maatschappelijke ontwikkelingen.

“Veel mensen zijn nieuwsgierig, iedereen is welkom”

De kern van het collectief bestaat uit zo’n honderd mensen, volgens Janin. “Maar de totale groep belangstellenden is veel groter. Nog veel meer mensen zijn nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen. Die zijn natuurlijk ook welkom.”

VR en tafelvoetbal

Er is een voorlopig programma samengesteld voor de komende ‘Vestzak-weken’, maar daar wordt ook nog aan geschaafd. Het is een ‘speels programma’, zegt Janin. Voor een belangrijk deel bedoeld om die ontmoeting te faciliteren. Op donderdagen en vrijdagen draait dat om muziek, is er iets interactiefs te doen met diverse vormen van virtual reality, of kun je - heel analoog - meedoen aan een tafelvoetbalcompetitie.

icon_main_info_white_glyph

Sickhouse in bullets

  • sinds 2018
  • kunstenaars, makers en geïnteresseerden
  • het Overkill Festival
  • verkenning van maatschappelijke veranderingen als gevolg van digitalisering
  • games, film, nieuwe media, VR, 3D
  • identiteit, collectiviteit, technische eco-systemen
  • experimenteel, conceptueel en interdisciplinair
  • onderzoek, tentoonstellingen, cureren, spelen

Zaterdagen staan in het teken van film. Op zondag krijgen startende dj’s van alle varianten van de vrouwelijke kunne een podium. Begeleidende DJ’s zijn Kar!n, Luw, Øbsidian en Vanity Roxane.

Lees verder onder de afbeelding.


Sickhouse Beach Flood Party Vestzak
Het Enschedese |Grens| draaide ook een set tijdens de Sickhouse Beach Flood openingsparty, afgelopen zondag in het Vestzaktheater.
Beeld: Tessa Wiegerinck

Op zondagen is het Vestzak open van 13 tot 17 uur, op de andere dagen ’s avonds tussen zes en middernacht. Toevoegingen aan of wijzigingen in het zomerprogramma worden online en via social-media bekendgemaakt.

Kunsten op Straat Oude Markt
Lees ook
Mooi dat broedplaatsenbeleid, maar de praktijk is weerbarstig: een analyse
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.