Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente gaat een nieuwe poging wagen om het vertrouwen van inwoners te vergroten. Het GBT zegt last te hebben van zogenaamde WOZ-bureaus die een verdienmodel hebben gemaakt van het massaal indienen van bezwaren tegen de waardebepaling, namens woningeigenaren. De afhandeling van de bezwaren kost bakken vol geld. Er wordt een proef gestart waarbij woningbezitters aan de hand van voorbeeldfoto's de staat van onderhoud van hun huis kunnen vastleggen.
Het is niet voor het eerst dat er een proef met foto's wordt uitgevoerd. De vorige keer deed de pilot nogal wat stof opwaaien, omdat Enschedeërs werd gevraagd om zelf een foto in te sturen van bijvoorbeeld hun keuken of badkamer. Gedachte was dat op deze manier de woningwaarde nauwkeuriger kan worden vastgesteld. En hoe hoger de waarde, hoe meer inkomsten vanuit de onroerendezaakbelasting (ozb). De proef werd gestaakt na politieke verontwaardiging over de privacy van woningbezitters.
Sinds het stoppen van de pilot met interieurfoto's is er het nodige veranderd. Bij wet is vastgelegd dat proceskosten in bezwarenprocedures alleen nog de persoon in kwestie toekomen. Overigens hebben WOZ-bureaus - die op basis van 'no cure, no pay' werken - al manieren gevonden om die wetgeving te omzeilen. Ze sturen simpelweg een rekening ter hoogte van de proceskosten naar de cliënt, als de zaak gewonnen wordt. Omdat in de meeste zaken hoger beroep wordt ingesteld, is het GBT (en dus de deelnemende gemeenten) veel kwijt aan de juridische procedures.
Ondertussen is het aantal WOZ-bezwaren dit jaar ongeveer gehalveerd ten opzichte van 2023. Vorig jaar kwamen er zo'n 24.000 bezwaarschriften via het GBT binnen, nu zijn dat er ongeveer 14.000. Het aandeel bezwaren dat via WOZ-bureaus binnenkomt is met 43 procent niet veel veranderd ten opzichte van 2023. Volgens het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente komt de daling van het aantal bezwaren vooral omdat de gemiddelde waardestijging van woningen vorig jaar veel hoger was.
Desondanks blijft het GBT zich inzetten om het aantal bezwaarschriften (via WOZ-bureaus) te verminderen. Niet meer door zich in de campagne te richten tegen die bureaus, maar door het verbeteren van de eigen service. Vijfhonderd Twentenaren worden eind dit jaar uitgenodigd om mee te doen aan een hernieuwde proef met foto's. Echter gaat het deze keer niet om eigen foto's, maar om voorbeeldfoto's.
De bedoeling is dat deelnemers aan de proef standaardfoto's van een dak, een badkamer of een gevel te zien krijgen. Zij dienen dan aan te geven welke situatie (nieuw, normaal of gedateerd) het meest van toepassing is op hun eigen woning. Dit model moet aan de voorkant van de waardebepaling eventuele bezwaren al uit de lucht nemen. Omdat het om een proef gaat, is de daadwerkelijke WOZ-beschikking die de deelnemers begin 2025 op de deurmat vinden nog niet aan de hand van de voorbeeldfoto's uitgevoerd.