De fractie van Burgerforum wil een ‘eigen rol’ pakken bij de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Omdat er zoveel discussie is over het asielbeleid, vindt de fractie dat de opvang vraagt om ‘de grootst mogelijke openheid en transparantie’, zowel naar de raad als de inwoners toe. Directe aanleiding voor de ferme stellingname van Burgerforum is een raadsinfobrief van het college, waarin wordt aangegeven dat de gemeente op zoek gaat naar plekken waar in de komende periode de benodigde opvanglocaties kunnen komen.
Uit die raadsinfobrief blijkt dat de gemeente Losser nog voor grote opgaven staat waar het gaat om de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Zo ligt er nog de taakstelling (voor de eerste helft van 2023) om 28 statushouders tijdelijk te huisvesten. Omdat het hier gaat om een wettelijke verplichting, heeft deze opgave volgens het college de grootste prioriteit. Daarnaast moeten er nog 10 opvangplekken worden gerealiseerd omdat de crisisnoodopvang van asielzoekers is verdubbeld. En dan ligt er ook nog de opgave om 55 opvangplekken te vinden voor ontheemden uit Oekraïne.
Lies ter Haar daarover in de ochtendshow van Twente FM: “We meenden dat we aardig op weg waren, maar er komen nu weer nieuwe taken aan.” Probleem is volgens Ter Haar dat de gemeenteraad alleen nog maar over de bestemmingswijziging gaat als er locaties zijn gevonden. “Wij willen als raad meer vooraan in het traject zitten, zoals Dinkelland dat ook kent met een asielbeleid en een kadernota.”
In de brief aan het college stelt Burgerforum dan ook voor een kadernota asielopvang op te stellen. Daarin stelt de raad de kaders vast hoe het college invulling en uitvoering moet geven aan de opgaven binnen de migratieketen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mogelijke locaties, evenredige verdeling, gevolgen, mogelijkheden en onmogelijkheden en bevoegdheden van verschillende partijen zoals Rijk, provincie, gemeente.
Hoewel er voor de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen geen wettelijke taakstelling geldt, ligt er voor de gemeente Losser wel het ‘verzoek’ om 20 asielzoekers en 109 Oekraïners op te vangen. In hotel De Grote Zwaan in de Lutte is op dit moment opvangcapaciteit voor in totaal ongeveer 80 personen beschikbaar. Ruim voldoende voor de taakstelling huisvesting statushouders.
Voor de opgave voor de crisisnoodopvang gaan de vier gemeenten in noordoost Twente samen op zoek naar een gezamenlijke opvanglocatie voor 80 asielzoekers.
Dan rest er nog de opgave voor de gemeente Losser om in totaal 109 opvangplekken voor ontheemde Oekraïners te realiseren. Daarvan zijn er momenteel 54 gerealiseerd. In De grote Zwaan is voldoende capaciteit beschikbaar om aan de gehele opgave voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne te voldoen.
In de brief aan het college geeft Burgerforum aan dat het vanwege de krappe woningmarkt steeds moeilijker wordt om aan de taakstelling voor de huisvesting van statushouders te voldoen. Iets wat overigens ook door het college wordt erkend. Volgens Burgerforum gaf de inmiddels vertrokken wethouder Nordkamp al eerder aan dat er sprake is van verdringing op de woningmarkt en dat dit probleem steeds nijpender wordt.
Lies ter Haar daarover: “Laten we duidelijk zijn, het is een heel lastig verhaal. Elk half jaar krijgen we een nieuwe taakstelling voor de opvang van statushouders. Maar die mensen moeten wel allemaal een woning hebben. Dat knelt al, want er is al sprake van verdringing. Onze eigen inwoners staan al heel lang op de wachtlijst. Dat zijn dingen die je wel moet durven benoemen. Je kunt er wel voor weglopen, maar op een gegeven moment houdt het ook op.”
Omdat er zoveel discussie is over het asielbeleid, dient er volgens Burgerforum zoveel mogelijk openheid en transparantie te worden betracht. Nu is het zo, dat eerst omwonenden worden geïnformeerd wanneer een locatie is bepaald. De gemeenteraad komt pas in beeld wanneer de bestemming moet worden gewijzigd. Lies ter Haar: “Het is heel belangrijk dat de inwoners ook die worsteling meemaken. En dat ze daarover heel goed geïnformeerd worden. Het Rijk wijst toe, maar levert geen woningen erbij. Dat moet de gemeente dan maar weer oplossen. Dan mag je ook wel een keer een tegengeluid laten horen.”