Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser met de eerste plek op koers in het NK Tegelwippen

20231031 laatste dag nk tegelwippen losser
Beeld: Gemeente Losser

Het NK Tegelwippen 2024 is in volle gang, de jaarlijkse battle tussen gemeenten waarbij tegels worden vervangen door groen. Losser ligt op koers want staat op de eerste plek in de Twentse Wipper-poule. Vorig jaar ging Wierden er nog met de winst vandoor.

Kijken we naar de strijd tussen de Twentse gemeenten onderling, dan is het een spannende race. Losser staat daar - met nog drie maanden te gaan - op de eerste plek, maar wordt daarbij op de huid gezeten door de gemeente Hengelo, Oldenzaal en Almelo. In het landelijke klassement doet Losser het ook goed met een voorlopig achtste plek in de categorie kleine gemeenten.

Twentse wippers

Vorig jaar ging Wierden er nog met de winst vandoor in de in de Twentse Wippers-poule, maar deze gemeente staat nu in de kelder van het tussenklassement van de Twentse Wippers. Helemaal onderaan staan tot nu toe Hellendoorn en Borne, daar wordt het minst gewipt. De Twentse gemeenten die dit jaar meedoen aan het NK Tegelwippen zijn Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden.

Landelijk initiatief

Het NK Tegelwippen is een landelijk initiatief om tegels uit de tuin te wippen en deze te vervangen door groen. Het NK Tegelwippen is gestart op 21 maart en loopt door tot en met 31 oktober 2024. Inwoners die hun tuin vergroenen en tegels eruit wippen kunnen dit melden via de website van het NK Tegelwippen door het aantal vierkante meter op te geven en ook foto's in te sturen als bewijs.

De puntentelling binnen de klassementen wordt gedaan op basis van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners (TPI). De gemeente met de hoogste TPI wint een Gouden Schep (verdeeld over drie klassementen). Als het gaat om het landelijk aantal gewipte tegels, dan stond de tegelteller op 31 juli op 2.032.974 tegels. Dit jaar doen 199 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen.

Tegelwippen foto
Beeld: Gemeente Losser

Wie meedoet aan het NK Tegelwippen en zijn tuin vergroend, kan zijn tegels gratis afvoeren. Meer dan vijf vierkante meter tegels? Dan kan de Tegeltaxi van Twente Milieu de tegels ophalen na het maken van een afspraak. Minder dan 5 vierkante meter tegels kunnen worden weggebracht naar het Milieupark. In beide gevallen moet wel een bewijs van aanmelding op www.nktegelwippen.nl worden getoond. De voorwaarden van het gratis wegbrengen van tuintegels is te vinden op de website van Twente Milieu.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.