Defensie wil grootschalige munitiedepots in Nederland plaatsen. Op het grondgebied van Weerselo kan heel goed zo’n depot worden gebouwd, zeggen de militairen. Het dorp is één van de acht locaties in Nederland die kans maken op de huisvesting van een enorme hoeveelheid munitie. Wat gaat dit betekenen in de regio en hoe gaat dat eruitzien?
De komst van een munitiedepot in Weerselo is noodzakelijk volgens Defensie. De consequenties voor honderden huishoudens zijn echter groot. Het gebied van zo’n 88 hectare tussen de Wolfsbergweg en de Paalmaatsdijk is een van de acht locaties in ons land, die Defensie op het oog heeft als grootschalige munitieopslagplaats. Het depot bestaat uit honderd bunkers waarin per bunker 2500 kilo munitie wordt opgeslagen.
Rondom het munitiedepot worden zones ingesteld die consequenties hebben voor de bewoners van het gebied. “Er komen zones van 400 meter en 700 meter. Bewoners die daar wonen, moeten vertrekken. In Weerselo gaat het om 27 locaties waar mensen wonen of een bedrijf hebben. Dat gaat dus ook om gezinnen die weg moeten”, aldus woordvoerder van de kerngroep, Leontien Scheij.
Binnen het zogenaamde ‘explosieaandachtsgebied’ is er ook nog een buitenzone, waar mensen en bedrijven wel kunnen blijven, maar waar ze te maken krijgen met beperkende maatregelen.
In het hele gebied dreigen 27 woningen en boerenbedrijven te verdwijnen bij de komst van een munitiedepot. Daarnaast moeten 522 huishoudens van het gebied leven met de consequenties van de vestiging van een grootschalig munitiedepot.
De dorpsraden van Weerselo, Rossum en Agelo komen vanavond in een besloten vergadering bijeen om over de eventuele vestiging van het munitiedepot te praten.