Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Reizen uit vroeger tijden herleeft in en rond Denekamp met authentieke koetsentocht en defilé

Koets'n Keerls
Beeld: Twente FM

Je ziet het steeds minder, een koetsentocht met alleen maar authentieke koetsen, zegt Eddie Schoneveld van de Koets’n Keerls in de ochtendshow van Twente FM. “Aan de Singravenrit doen alleen originele koetsen van 100 jaar en ouder mee. Daarnaast een aantal replica’s, deze koetsen zijn compleet nagebouwd.”

De Singravenrit wordt zondag 4 augustus gehouden. “We starten bij manege De Zonnebeek, vervolgens maken we een tocht langs De Lutte, Beuningen en daarna naar Singraven, en daar is het defilé.”

Audiofragment
Singravenrit met authentieke koetsen | Eddie Schoneveld
Het defilé begint om 14.30 uur voor het kasteel Singraven. Het defilé wordt afgenomen door de burgemeester John Joosten van Dinkelland en de voorzitter van de Edwina van Heekstichting.

De rit wordt georganiseerd door de Koets’n Keerls. “We hebben een maximum gesteld van 20 tot 25 koetsen die meedoen. Daar zitten we inmiddels aan. Dat maximum heeft te maken met onder ander de veiligheid, onder andere bij oversteekplekken.”

Houten wielen

Zo’n rit in een authentieke koets is niet altijd even comfortabel. “Sommige oude koetsen rijden nog echt op hout; dat zijn geen luchtbanden. Alleen moderne koetsen hebben vering.”

Passie en ruimte

Wie zo’n authentieke koets wil, en die ook op wil knappen en onderhouden, moet daar passie voor hebben, benadrukt Schoneveld. “Je moet ook de ruimte hebben om dit te kunnen doen. Bovendien moet de menner weten wat hij doet, en moeten de paarden getraind zijn hiervoor.”

Boodschappenwagen

De meeste combinaties die zondag meerijden, zijn enkelspan. “Er zijn een paar dubbelspannen. We hebben stille hoop dat er zondag ook een vierspan meedoet. Deze paarden trekken een boodschappenwagen, waarop acht mensen zitten, in klederdracht. Prachtig om te zien”, aldus Schoneveld, die zelf meerijdt als groom.

Route

10.30 uur: Start bij manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg in Denekamp. Vervolgens rijden ze via Beuningen richting het landgoed Singraven.

13.30 uur: Aankomst op landgoed Singraven.

14.30 uur: Voor het Huis Singraven start om 14.30 uur het defilé.

De link voor de route: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3732837

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.