Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook Enschedese 14-jarigen in armoede kunnen nu zonder zorg mee op schoolreis naar buitenland

Tieners in een bos Pixabay Ortrun Lenz
Beeld: Pixabay - Ortrun Lenz

Kinderen die 14 jaar worden en uit Enschedese gezinnen met smalle beurs komen, krijgen vanaf nu hun identiteitskaart vergoed via Stichting Leergeld Enschede. Een id-kaart is vanaf dan niet alleen wettelijk verplicht, maar ook nodig bij bijvoorbeeld buitenlandreizen met school of culturele uitjes met leeftijdsgrens. Het ding kost echter wel geld: bijna 41 euro. “Onze doelgroep leeft vaak met weekbudget, dan is dit bedrag een behoorlijke hap.”

Minima zaten ermee in de maag, vertelt Carmen de Jong van Stichting Leergeld Enschede. Die organisatie geeft benodigde spullen aan kinderen van gezinnen die onder 120 procent van het sociaal minimum leven. “Wij vragen altijd of mensen nog wat missen. We hoorden terug dat een id-kaart fijn zou zijn, omdat die toch moet worden aangeschaft.”

Bioscoop

Ook bij bepaalde uitjes is een identiteitsbewijs nodig voor 14+’ers. “Bijvoorbeeld een bezoek aan een bioscoopfilm waar een minimumleeftijd op zit. Of schoolreis naar het buitenland.” Er zijn de hulporganisatie geen gevallen bekend van kinderen die niet mee konden omdat ze geen id-kaart hadden kunnen kopen. “Vaak is er al wel eentje aangeschaft, omdat het wettelijk verplicht is.”

Maar de 40,92 euro die daarvoor moet worden afgetikt is ‘best een uitgave’ voor de gezinnen in kwestie, vertelt De Jong. “We zien dat de jongeren minder naar sport- en cultuuractiviteiten gaan. Die kosten zelf al geld, daar komt die id-kaart nog bij als extra belemmering.”

225 kinderen

De stichting helpt normaliter kinderen tot de volwassen leeftijd, maar het gratis identiteitsbewijs gaat alleen naar hen die 14 jaar worden. “We gaan ervan uit dat oudere kinderen de kaart al hebben.” Met terugwerkende kracht geld terugkrijgen gaat ook niet. “Wij geven nooit geld, maar kopen de middelen voor de mensen.” In dit geval wordt dus de gemeente betaald en kunnen kinderen de kaart daar ophalen zonder te betalen.

“We weten dat er ongeveer 4400 kinderen in armoede leven, maar daarvan bereiken wij er zo’n 3600. De anderen zijn nog niet bij ons in zicht.”

In totaal heeft de organisatie 225 kinderen in haar bestand die nu 13 jaar zijn en dus aanspraak kunnen doen op de gratis kaart als ze verjaren. Een snelle rekensom leert dat daarvoor totaal ruim 9000 euro nodig. “We hebben hiervoor extra subsidie van ‘Leergeld Nederland’ gevraagd en gekregen.” Ook komende jaren hoopt de Enschedese variant de id-kaarten te kunnen blijven verstrekken. “Maar we zijn altijd afhankelijk van subsidieverstrekkers en sponsoren.”

De gezinnen waarover het gaat krijgen binnenkort een mail met uitleg. Dat bericht zal overigens niet naar alle Enschedese kinderen uit de doelgroep gaan. “We weten dat er ongeveer 4400 kinderen in armoede leven, maar daarvan bereiken wij er zo’n 3600”, legt De Jong uit. “De anderen, zo’n twintig procent, zijn nog niet bij ons in zicht.” De organisatie hoopt ook hen te leren kennen, maar kan niet anders dan wachten tot gezinnen hen benaderen voor hulp.

20230925 Jaimi Keirouz Stichting Leergeld 1TV split
Lees ook
Voor Enschedeërs in armoede zijn er gratis schoolspullen, maar niet iedereen komt ze halen
icon_main_info_white_glyph

Schoolspullen voor de middelbare

Er was deze donderdag nog een novum bij Stichting Leergeld Enschede, vertelt De Jong. “Vanmorgen gaven we 266 passen uit ter waarde van 50 euro, waarmee kinderen vanaf de tweede klas schoolspullen kunnen kopen bij winkels in de stad.”

Elk jaar krijgen brugklassers al een tas met inhoud die nodig is om het eerste jaar te overleven. Zij krijgen ook een laptop, een smartphone met tweejarig abonnement en – als ze die nog niet hebben gehad - een fiets.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.