De overstromingen van zondag 21 juli hebben zoveel schade aangericht in de Enschedese wijken Pathmos en Stadsveld, dat de bewoners van ruim 50 huizen niet langer in hun woning kunnen blijven. Tijdens de wolkbreuk viel er zo veel regen dat straten en huizen onderliepen met water. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het ongezond is om nog langer in de woningen te verblijven. Woningcorporatie De Woonplaats zoekt voor de betreffende huishoudens daarom een vervangende woonruimte voor minstens een half jaar.
De beelden van het noodweer op 21 juli staan bij velen nog op het netvlies. In heel Enschede liepen straten onder water. Onder meer in de binnenstad was er grote schade bij meerdere winkels. Maar ook enkele wijken ging het mis. Aan de Ververstraat, Pathmossingel, Willem de Clerqstraat en de Warmoesstraat zodanig, dat tientallen bewoners niet in hun huizen kunnen blijven.
"We hebben slecht nieuws", schrijven loco-burgemeester Jeroen Diepemaat en Woonplaats-directeur Leon Buiting in een brief aan bewoners. "Door de grote waterschade kun je niet in jouw huis blijven wonen. Wij zorgen voor een vervangende woning. (..) Het is ongezond om in de woning te blijven."
De GGD heeft onderzoek gedaan bij woningen met waterschade. Het probleem is dat rioolwater in de vloeren en muren is getrokken. Dat zorg voor onzichtbare schimmels en bacteriën, die risico's opleveren voor de gezondheid van bewoners. Als eigenaar van de woningen is De Woonplaats druk bezig met het regelen van vervangende woonruimte. "De woningen zijn zodanig aangetast dat het herstel van de beschadigde woningen minimaal een half jaar gaat duren", aldus Leon Buiting.
Het advies aan bewoners is om hun huizen zo snel mogelijk te verlaten. Veel bewoners hebben al tijdelijk onderdak gevonden bij familie en vriend, of ze staan op de camping. Daarnaast zijn er mensen ondergebracht in hotels. "Stadsdeelwethouder Harmjan Vedder en ik hebben bij de getroffen mensen thuis ervaren hoe ernstig de situatie is", zegt zijn collega Diepemaat. Hij spreekt van een 'afschuwelijke situatie'. "Ondanks alle ellende is het hartverwarmend om te zien hoe mensen naar elkaar omzien en elkaar helpen. We gaan dit met elkaar oplossen."
Lees verder onder de video (wateroverlast aan de Ververstraat)
De situatie in Pathmos doet denken aan de overstroming in de wijk Transburg in september 2018. Daar brak midden in de nacht een rioolpijp, waardoor meerdere huizen onderliepen met rioolwater. Ook toen moesten bewoners langere tijd elders worden ondergebracht.
En het vinden van vervangende woonruimte is niet makkelijk. De Woonplaats heeft niet zomaar 50 woningen op reserve. "Huurwoningen zijn heel schaars", zegt een woordvoerster van de woningcorporatie. "Daarom hebben we al onze woningen die te huur aangeboden werden weer ingetrokken. Ook zijn andere corporatie opgetrommeld om met ons mee te denken. Dit heeft geresulteerd in een hele lijst met woningen."
De Woonplaats probeert de vrijgekomen woningen te matchen met de bewoners die moeten verhuizen. Daarbij wordt rekening gehouden met huishoudsamenstelling, huisdieren en de opslag van spullen. Grote uitdaging op korte termijn is dat veel woningen 'leeg' worden opgeleverd, terwijl de nieuwe bewoners geen meubilair hebben.
Op dat gebied is er een coördinerende rol voor de gemeente Enschede. "Er wordt van alle kanten hulp aangeboden", zegt een woordvoerder. "Het gaat nu echt hard. In wijkcentrum De Boei zijn meerdere organisaties actief om mensen te helpen, maar ook de mensen van Alifa en Incluzio Enschede doen goed werk." Ook bewoners die niet verzekerd zijn worden bijgestaan. In De Boei zijn al meerder inloopmomenten geweest waarbij ook praktische zaken zoals boodschappenpakketten en financiële vragen worden behandeld.
Op dit moment wordt er nog druk onderzoek gedaan naar de schade aan de getroffen woningen. Maar dat die groot is, is duidelijk. "Het gaat om huizen die bijvoorbeeld een houten vloerconstructie hebben, waar het rioolwater in is getrokken. Of voorzetwanden van gips die zijn volgelopen", aldus de woordvoerster van De Woonplaats. "Dat zullen we grondig moeten aanpakken. We denken daarom dat het minimaal een half jaar zal duren."
Ook op andere plekken in de stad is er sprake van wateroverlast, zoals in het Janninkscomplex. Daar vinden nadere onderzoeken plaats en zijn gemeente en De Woonplaats in gesprek met de getroffen bewoners.