Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

‘Board der of’ bij Jan Riesewijk voor theaterspektakel ‘Geheime bende van Losser’

Nadat eerder al bij wijze van voorproefje de smartlap ‘De stem van de Piraat’ werd gelanceerd, vond deze week in openluchttheater Brilmansdennen in Losser de officiële aftrap plaats van het theaterspektakel ‘De Geheime Bende van Losser’. Op het grote podium met daarop een eerste aanzet voor het decor bracht Lisa Schol, voorafgaand aan de eerste repetitie, het lied voor het eerst live ten gehore. Tot groot enthousiasme van iedereen die – voor en achter de schermen - betrokken is bij dit groots opgezette locatietheaterproject.

Piratenlied van musicaltalent

Lisa Schol - bij de Nederlandse Musical Awards uitgeroepen tot winnares in de categorie jong talent – zong het ‘piratenlied’ in het voor haar niet zo bekende genre met verve. Daarbij ondersteund door een enthousiast ensemble, met daarin een aantal bekende gezichten uit grote Twentse locatietheaterprojecten van de afgelopen jaren.

André Manuel als zendpiraat

Lisa speelt in de voorstelling de stadse dochter Caro van zendpiraat Willem. Een rol van cabaretier André Manuel, die overigens ook nog een lied voor de voorstelling zal schrijven. Maarten de Groot neemt als muzikaal leider de overige liederen voor z’n rekening en fungeert tijdens de voorstellingen ook als live ‘eenmansorkest’. Bij het componeren van de smartlap ‘De stem van de piraat’ deed hij een greep in de muzikale gereedschapskist, die zo kenmerkend is voor de Nederlandstalige piratensong: een elektronisch Farfisa-orgel, galmende gitaar, tweede stem en een monotoon drumgeluid.

“Van oudsher hebben wij Tukkers iets tegen gezag”

Voor de ‘uiterst voorspelbare tekst’ die er volgens De Groot ook bij hoort, is Wilfried Poorthuis mede verantwoordelijk. Poorthuis, vooral bekend als tekstschrijver van andersoortige dialectliedjes, stond aan de basis van ‘De geheime bende van Losser’. Hij droeg ook de ingrediënten aan voor het verhaal: de geheime zender cultuur en smokkelarij. “Van oudsher hebben wij Tukkers iets tegen gezag. Zo gauw de overheid zich met ons bemoeit, dan gaan we hier steigeren. Daar komt de piraterij, maar ook het smokkelen uit voort.”

icon_main_info_white_glyph

Wie heeft grootste mast?

De komische familievoorstelling ‘De geheime bende van Losser’ vertelt het verhaal over piratenmuziek en smokkelavonturen, over zenden en ontvangen, over regels en rebellie, die het grensdorp eerst verdelen en uiteindelijk samenbrengen. Het is de wereld van Willem en Dirk, twee dorpsgenoten die elkaar beconcurreren met hun geheime zenders.

Het piratenstation van Willem heeft het moeilijk, want de mast van Dirk is een stuk groter. En dus bereikt Dirk meer luisteraars. De situatie verandert als Willems dochter Caro het werk van haar vader overneemt. Ze ontpopt zich als een echte stoorzender en zet de bestaande verhoudingen meteen op scherp. Er ontstaat een heftige tweestrijd met sabotage-acties over en weer en onuitgesproken spanningen. Het oude smokkelgezegde ‘Ik kom oet Losser en ik weet van niks’ krijgt opeens een nieuwe betekenis.

n Board der of

Naast André Manuel heeft producent Theater Producties Twente (bekend van succesvolle voorstellingen als ‘Het Verzet Kraakt’ en ‘Boerenopstand’) nog een paar Twentse theatertoppers weten te strikken voor ‘De geheime bende van Losser’: Bert Eeftink (Helligen Hendrik) en Jan Riesewijk. De ervaren rot op het podium maakt in deze productie zijn debuut als…vrouw. Dat betekent: n board der of.

Intensieve repetitieperiode

Met een eerste scriptlezing en (hernieuwde) kennismaking van cast en crew brak deze week een intensieve repetitieperiode van vier weken aan onder leiding van regisseur Anne de Blok en muzikaal leider Maarten de Groot. Het script van Simon Weeda is deels in het Twents ‘hertaald’ door Laurens ten Den. ‘De geheime bende van Losser’ zal van 4 tot en met 14 september worden uitgevoerd in openluchttheater Brilmansdennen in Losser. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Bij elk van de 10 geplande uitvoeringen zijn 800 stoelen beschikbaar. Producent Ellen Wisse: “De kaartverkoop gaat nu al goed.”

Voor meer informatie en kaarten, zie www.geheimebendevanlosser.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.