Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tientallen bewoners moeten door rioolwaterschade hun geliefde Pathmos tijdelijk verlaten: 'Heb op straat zitten janken'

Dik 25 graden in de zon: het is deze vrijdagmiddag goed toeven in volkswijk Pathmos. Veel wijkbewoners zitten voor hun woning, soms onder de schaduw van een tent. Maar voor tientallen van hen is het ook op deze spaarzame zomerse dagen in Enschede alles behalve genieten. Ze hebben net te horen gekregen dat zij hun woning moeten verlaten, voor minstens een half jaar. En dat alles vanwege die ene heftige wolkbreuk, bijna twee weken geleden, waarbij het rioolwater als een rivier de huizen in stroomde.

Zondagavond 21 juli konden de putten rondom de Pathmossingel, de Ververstraat en de Willem de Clercqstraat het overtollige water niet meer aan. Het regenwater, gemengd met rioolwater stroomde daardoor tientallen huizen in en drong daar diep door in de houten vloeren, de muurisolatie en de gipsen voorzetwanden.

Dagenlang puinruimen

Puinruimen werd het in Pathmos. Alleen al rond het pleintje op de hoek Ververstraat/Willem de Clercqstraat zijn er zes grote containers met onbruikbaar meubilair en andere huisraad afgevoerd. Bewoner Floris Penders zegt na de overstroming dagenlang bezig te zijn geweest om aandacht te krijgen voor de situatie in de wijk. Na zes dagen, als wethouder Jeroen Diepemaat de wijkbewoners heeft bezocht, is alles in stroomversnelling gekomen.

“Het oude volksbuurtje zoals hoe het vroeger was is nu wel weer een beetje terug. Hopelijk blijft dat zo. Ook als de mensen weer terugkomen”

"Ik heb echt mijn twijfels of er een calamiteitenplan bestaat voor dit soort gevallen", aldus Penders. Opvallend is dat het in 2018, toen er een rioolleiding brak in de wijk Transburg, ook dagen duurde voordat bewoners uit hun huizen werden gehaald. Uiteindelijk zijn de mensen goed geholpen, met bijvoorbeeld de verzekering of een hotel, ziet Penders. "Maar de mensen wilden hun verhaal kwijt. Sommige mensen zijn alles kwijt, zoals ik. De sociaalmaatschappelijk werkers hadden direct de wijk in moeten gaan."

Gemengde gevoelens

Hoe dan ook, nadat de ernst van de situatie bij de gemeente Enschede en De Woonplaats duidelijk werd, is er snel geschakeld. Er is onderzoek door de GGD uitgevoerd en toen daaruit bleek dat er gezondheidsrisico's bestaan als de huizen langer bewoond blijven, is er een lijst met vervangende woonruimte opgesteld. De komende dagen zullen die woningen gekoppeld worden aan bewoners van Pathmos en waar nodig worden ingericht met meubilair.

20240802 Overstromingen Pathmos Yaleesha Fohlinger wateroverlast
Yaleesha Fohlinger staat in haar woonkamer, waar de hele vloer eruit moest worden gesloopt.
Beeld: 1Twente

De gedupeerden in Pathmos leven nu met gemengde gevoelens. Behalve de teleurstelling, dat het voor hun gevoel lang heeft geduurd voordat er hulp kwam, klinkt er ook tevredenheid over de wijze waarop er uiteindelijk is ingegrepen. Er zijn zorgen, of het wonen in de door rioolwater aangetaste woningen kwaad heeft gekund voor de gezondheid. En er is ook opluchting dat er vervangende woonruimte is gevonden.

Saamhorigheid

Al zorgt dat laatste ook weer voor verdriet. "De laatste tien dagen zijn we alleen maar bezig geweest met meubels wegslepen, vloeren eruit halen. Dan denk je dat je het ergste hebt gehad, maar ja, dan krijg je nog die brief", vertelt wijkbewoner Marcel Hansen. Hij doelt op de boodschap aan tientallen huurders dat hun woning onbewoonbaar is vanwege het risico op gezondheidsklachten door verborgen schimmels en bacteriën.

20240802 Pathmos overstroming vloer
Lees ook
50 huizen ontruimd in door overstroming getroffen wijk in Enschede: 'Ongezond om in te wonen'

De mensen in Pathmos, zoals Hansen, zijn gehecht aan hun wijk. "Ik heb als een kerel zitten janken op straat, maar ik ben ook heel realistisch: aanpakken en door." Door de overstromingen blijkt wel hoe groot de saamhorigheid is in Pathmos. Bewoners zoeken elkaar op, eten en drinken met elkaar, helpen elkaar waar nodig. "Het oude volksbuurtje zoals hoe het vroeger was is nu wel weer een beetje terug", zegt Hansen, die ook het positieve eruit wil halen. "Hopelijk blijft dat zo. Ook als de mensen weer terugkomen."

Bij sommigen moet het besef nog een beetje indalen. Yaleesha Fohlinger kon na de overstromingen de isolatie in de muren uitwringen. Zo nat was het. Ze staat in de woonkamer van haar huis, waar de hele vloer eruit is gesloopt. "Er is ons vertelt dat we rekening moeten houden met een half jaar tot een jaar voordat we terug kunnen", vertelt ze. "Je weet het wel, maar je beseft het eigenlijk nog niet dat het zo lang duurt voordat je weer terug kan naar je huis, wat er van over is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.