Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oude Franse campertjes en voormalige brandweerauto’s: Enschedese Van Heekplein weer voor één dag camping

Camper van heekplein 2024 1twente
Astrid en Antoine voor hun oldtimer uit 1977.
Beeld: 1Twente

Het is niet bepaald campingweer wanneer zaterdagavond de eerste campers het Van Heekplein oprijden. Het regent hard, maar dat mag de pret niet drukken. De campinggasten komen vanuit heel het land of juist van om de hoek. Allemaal hebben ze een voorliefde voor de vrijheid die het hebben van een camper geeft: “Zodra wij wegrijden met de camper hebben we al meteen een vakantiegevoel.”

De ééndaagse camperplaats is helemaal gevuld. Van grote, moderne campers tot oldtimers en van oude brandweerwagens tot omgebouwde bestelbussen. Af en toe loopt er een verbaasde binnenstadbezoeker langs de opgestelde campers. Tijdens de avond is er livemuziek en zijn er andere activiteiten. Het evenement wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden.

Dichtbij

Eén van de campinggasten is Marion ter Doest, en ze staat voor de derde keer op de jaarlijkse camping. Ze komt uit Boekelo: “Ik sta hier omdat het mooi dichtbij is. Mijn kinderen komen zo ook even langs.” Haar oldtimer Renault Estafette is versierd met bloemen en planten. “Ik ga veel naar festivals, maar ga er niet meer mee naar het buitenland.”

Vrijheid

Annette Kosterman-Boodt komt uit Deventer en staat voor het eerst met haar omgebouwde bestelbus op het plein. “Het is gezellig. Leuk dat ze dit organiseren.” Samen met haar kleine hond Lizzy reist ze regelmatig met de camper. “Ik zit in Facebookgroepen met mensen die ook allemaal alleen camperen. Dan spreken we regelmatig af. Met de camper reizen is echt vrijheid.”

Lees verder onder de afbeelding.


Foto camper van heekplein 1twente
Marion ter Doest heeft haar twee zoons op bezoek.
Beeld: 1Twente

Campers populair

Het aantal campers in Nederland neemt de laatste jaren flink toe. In het land zijn tegenwoordig ruim 620 duizend campers en caravans: het is populairder dan ooit. Ook de meest doorgewinterde camperkampeerders merken dit. “We hebben het echt de laatste jaren zien veranderen”, zegt Antoine Godschalk, die samen met Astrid onder de luifel zit. Ze komen uit Vinkeveen en zijn voor de tweede keer met hun Peugeot J7 uit 1977 op het Van Heekplein te vinden.

“Waar wij wonen is het ontzettend stil. Dan is dit een leuke afwisseling.”

Meer gereguleerd

De vrijheid is wat het ‘camperen’ zo leuk maakt voor het Vinkeveense duo. Al sinds 1992 reizen ze met de camper door binnen- en buitenland. “Als je onderweg een andere camper tegenkwam, dan zwaaide je.” Dertig jaar geleden was het aantal campers dat op de campings stond veel kleiner. “Vroeger kon je ‘m gewoon bij een meertje neerzetten, tegenwoordig is het allemaal wel wat meer gereguleerd. Als je de camper nu ergens op een willekeurige parkeerplaats zet, dan heb je binnen de kortste keren de politie aan de deur.”

En dat was ook op het Van Heekplein het geval. Een politieauto kwam aan het begin van de avond even poolshoogte nemen: “De politie was wel wat verbaasd dat wij hier met campers stonden. Zij waren blijkbaar niet op de hoogte”, lacht Astrid.

In de stad

Kamperen doe je vaak in de natuur, maar op het Van Heekplein is niet veel groen te vinden. Tineke en Andries Kingma uit Winterswijk vinden juist dat het zijn charme heeft: “Waar wij wonen is het ontzettend stil. Dan is dit een leuke afwisseling”, zegt Tineke Kingma. Op de Oude Markt is het druk en veel van het uitgaanspubliek loopt via het Van Heekplein naar huis. “De vorige keer hebben we er niks van gemerkt. Wij konden goed doorslapen, dus wij maken ons niet zoveel zorgen.”

  • Foto camper vanheekplein 4 1twente
    "Zodra wij wegrijden met de camper hebben we al meteen een vakantiegevoel", zeggen Tineke en Andries Kingma
    Beeld: 1Twente
  • Camper van heekplein 3 1twente
    "Zodra wij wegrijden met de camper hebben we al meteen een vakantiegevoel", zeggen Tineke en Andries Kingma
    Beeld: 1Twente
  • Camper van heekplein 2 1twente
    "Zodra wij wegrijden met de camper hebben we al meteen een vakantiegevoel", zeggen Tineke en Andries Kingma
    Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.