Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

CDA-statenfractie in de bres voor folkloristische evenementen en kleine theaters

20240330 Denekemp Pasen
Beeld: Niels Wesselink

De CDA-statenfractie roept Gedeputeerde Staten in een brief op om met verzekeraars en organisatoren van folkloristische evenementen om tafel te gaan teneinde immaterieel erfgoed voor de toekomst zeker te stellen. Omdat verzekeraars volgens CDA-statenlid Elske van der Mik ‘onmogelijke eisen stellen’ lopen folkloristische evenementen als paasvuren en paashout halen in Ootmarsum en Denekamp gevaar.

Vrijwilligers zijn er druk mee

Van der Mik wijst er op dat in juli door Provinciale Staten in een visiedocument is vastgelegd dat immaterieel erfgoed van groot belang is in Overijssel. ”Als we het zo belangrijk vinden, dan moeten we ook ons best doen om het door te kunnen laten gaan. Heel veel vrijwilligers zijn daar heel erg druk mee. We vinden het heel erg kwalijk dat het vast gaat zitten op het verzekeren van evenementen.”

‘Denk in oplossingen’

De CDA-fractie vindt dat het organisatoren sowieso ‘heel erg moeilijk gemaakt’ om nog iets op touw te zetten. Elske van der Mik: “In Dinkelland is er een actieplan om de regeldruk wat te verminderen. Maar daar ben je er nog niet mee.” Volgens haar moet er meer in oplossingen worden gedacht en niet alleen in onmogelijkheden. “We willen allemaal in een risicoloos land leven, maar zonder risico’s kun je helaas niets organiseren.”

Ook kleine theaters in de knel

Behalve voor behoud van immaterieel erfgoed, maakt de CDA-statenfractie zich ook sterk voor de kleine theaters in de provincie. GS wordt om opheldering gevraagd wat precies wordt bedoeld met ‘een nieuwe financieringswijze’, nu kleine theaters te horen hebben gekregen dat hun subsidie volledig wordt teruggedraaid. Volgens de CDA-fractie maken niet alleen kleine theaters, maar ook kleine theatergezelschappen zich zorgen over hun toekomst. Elske van der Mik: “Hoe valt dit te rijmen met de pas door ons vastgestelde cultuur- en erfgoedvisie, waarin juist aandacht is voor experimentele en startende cultuuruitingen?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.