Verkeer
Stuur appje
Zoek

Leegstaande school in Enschede biedt honderden leerlingen onderdak tijdens verbouwing Bonhoeffer College

Google Maps schoolgebouw Hofstedeweg Enschede
Het voormalige Innova (in een verder verleden Wooldrikspark) doet straks dienst als tijdelijke huisvesting voor het Bonhoeffer College.
Beeld: GoogleMaps

Na vier jaar aan voorbereiding is het eindelijk zover. Met enige vertraging begint het Bonhoeffer College in het nieuwe schooljaar aan een verbouwing van de locatie aan de Van der Waalslaan in Enschede. De middelbare school, die bijna 1600 leerlingen huisvest, krijgt vooral van binnen een compleet nieuwe uitstraling. De operatie zal in totaal zo'n twee jaar duren, wat betekent dat een kwart van de leerlingen elders wordt gehuisvest.

De grondige verbouwing, die nodig wordt gevonden om het schoolgebouw geschikt te maken voor de komende veertig jaar, gaat naar verwachting zo'n twee jaar duren. En dat betekent dat er tijdens de werkzaamheden tijdelijke huisvesting nodig is voor de leerlingen aan de Van der Waalslaan.

400 mavoleerlingen

Een deel van de oplossing is gevonden in het schoolgebouw aan de Hofstedeweg, op een steenworp afstand van het Bonhoeffer College. Dat pand staat leeg, nu Het Stedelijk Innova is verhuisd naar het voormalige Stadsdeelkantoor Oost aan de Gronausestraat. In een verder verleden droeg de locatie van Het Stedelijk Lyceum aan de Hofstedeweg de naam Wooldrikspark.

Het gebouw, dat werd gesloten omdat het niet meer aan de onderwijskundige eisen voldeed, wordt straks ingezet als noodlocatie voor de 400 mavoleerlingen van het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan. De overige leerlingen blijven op de hoofdlocatie Daar worden tijdelijke units gehuurd voor de kantine en kantoorruimte.

Grote verbouwing

Aan het uiterlijk van het schoolgebouw aan de Van der Waalslaan verandert overigens weinig. Vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand, dat dateert uit het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw, mag niet alles worden gesloopt. De verbouwing richt zich op meer dan 9.000 vierkante meter in de 'oudbouw'. Het nieuwbouwgedeelte, dat pas in 2010 is gerealiseerd, staat pas over een jaar of tien op de planning.

Lees verder onder de afbeelding.


LIAG Bonhoeffer College Enschede 1 jpg web
Het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan krijgt straks een meer open karakter.
Beeld: LIAG Architecten

Aan de binnenkant gaat er wel het nodige veranderen. Het gaat daarbij om verduurzaming van het gebouw, maar ook krijgt het 'hart' van de school een meer open karakter. Door het toevoegen van transparante delen is er straks zicht op de verschillende onderwijsclusters. Een imposante trapt rijgt deze clusters en 'leerpleinen' aaneen.

De totale kosten van de verbouwing bedragen ongeveer 25,5 miljoen euro. Daarvan wordt het overgrote deel, meer dan 23 miljoen euro, door de gemeente bekostigd. Zo is dat landelijk afgesproken in zogeheten normbedragen. De rest wordt bijgelegd door het schoolbestuur, Stichting Carmel College. Er worden ook drie nieuwe gymzalen gebouwd. Daarvoor wordt er in 2025 een aanbestedingsprocedure gestart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.