Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse wijnboerin Ilse zingt mee in musical Deurdonderen, over hoe Normaal het platteland 'normaal' maakte

Boerenrockband Normaal bestaat 50 jaar. In de steengroeve van Winterswijk is daarom deze week de musical ‘Deurdonderen - ’n Onwies Normaal Spektakel’ te zien. De voorstelling vertelt hoe de band het platteland ‘normaal’ maakte voor de rest van Nederland. Wijnmaakster Ilse uit Twente zingt niet alleen mee in het koor, ze staat ook in het voorprogramma.

Normaal is een Nederlandse rockband, bekend om z'n boerenrock en gebruik van het Achterhoekse dialect. Ze braken door met de hit ‘Oerend Hard’. Teksten gaan over het plattelandsleven en feestvieren. Normaal staat bekend om energieke live-optredens en heeft een trouwe schare fans, de ‘anhangers’. De musical Deurdonderen is gericht op de betekenis van de muziek en is stiekem ook een ode aan de Achterhoek.

Actueel

Bijna alle liedjes van Normaal komen aan bod. Wijnboer en Normaal-fan Ilse Visscher zingt mee in het koor. “Wat ik mooi vind is dat veel van de teksten die we zingen nog heel actueel zijn: ’De politiek is mien gin bliksem weerd’, bijvoorbeeld. Of: 'De boer is troef.' Ik vraag me wel af of je het koor nog hoort, want ik denk dat de mensen onwies hard gaan meezingen.”

Lees verder onder de afbeelding.


Deurdonderen n Onwies Normaal Spektakel 02
Visscher (links) repeteert met koorleden voor 'Deurdonderen - ’n Onwies Normaal Spektakel’
Beeld: Ilse Visscher

Visscher deed auditie voor het koor. “Een voorwaarde was dat je het woord høker goed uit kon spreken. Nou dat zit wel goed!” Waarom ze meedoet? “Ten eerste vind ik de muziek heel mooi, maar ik vind het het ook leuk om projecten te doen, om een keer iets anders te proberen. Er zit een begin en een eind aan zo’n project. Ik ben heel druk met m’n eigen bedrijf, dus het moest ook wel een beetje passen.”

Het verhaal

In de verhaallijn staat de cultuurclash tussen 'het Westen' en het platteland centraal. Omdat Normaal 50 jaar bestaat, moet er een monument worden opgericht, waarvoor een kunstenaar uit de andere kant van het land wordt ingevlogen. Die westerling moet natuurlijk wel een beetje begrip krijgen van de Achterhoekse cultuur. Aleide Hoog-Antink - gespeeld door Tukker Sandra Stockentree - wordt naar voren geschoven om de kunstenaar inzicht te geven in het reilen en zeilen op het platteland.

“Je staat gewoon voor elkaar klaar, dat vind je minder in het westen”

Natuurlijk is er direct een botsing tussen beiden, wat symbool staat voor het spanningsveld tussen de randstad en de provincie. Visscher: “Die westerling snapt er echt helemaal niks van in het begin, maar uiteindelijk krijgt hij een warm gevoel voor de Achterhoek en voor Aleida. Natuurlijk komen veel nummers van Normaal aan bod, zoals het liedje Alie. Maar... ik ga niet alles verklappen!”

Platteland vs randstad

De gedachte heerst dat mensen van het platteland minder meekrijgen van de wereld, weet Visscher. “Ik kan alleen maar zeggen dat dat niet zo is. Wij ‘plattelanders’ kijken ook wel televisie en veel hebben ook gestudeerd in het westen. We keren terug naar het platteland om de genoeglijkheid, de warmte en het noaberschap. Je staat gewoon voor elkaar klaar. Dat vind je minder in het westen.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Deurdonderen n Onwies Normaal Spektakel 03
    Het decor voor 'Deurdonderen - ’n Onwies Normaal Spektakel’ in de Steengroeve in Winterswijk
    Beeld: Ilse Visscher
  • Deurdonderen n Onwies Normaal Spektakel 01
    Het decor voor 'Deurdonderen - ’n Onwies Normaal Spektakel’ in de Steengroeve in Winterswijk
    Beeld: Ilse Visscher

“Ik denk dat het platteland heel authentiek is. Dat het van de echte mensen is. De regio heeft dat ook nodig, dat ze weten dat het platteland de producent is van het eten.” En daar weet Visscher alles van. Ze runt in Bentelo namelijk een wijn-en zorgboerderij met haar man. In juni won het bedrijf nog de Zilveren Haring voor hoe die Twentse wijn de regio (inter)nationaal op de kaart zet.

Goddank op 't platteland

Visscher staat in het voorprogramma met een klein ‘koortje’ van zes en een gitarist. Ze zingen streekliedjes van onder anderen Daniël Lohues. Ook vertaalde Visscher speciaal voor het optreden het liedje ‘Thank God I’m A Country Girl’ naar Goddank op ’t platteland.

icon_main_info_white_glyph

‘Deurdonderen - ’n Onwies Normaal Spektakel’ in Steengroevetheater

Speeldata: 6,7,9 & 10 augustus
Aanvang: 20.30 uur
Tickets via www.steengroevetheater.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.