Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

En weer gaat het mis met injectie van afvalwater in Rossum: ‘Wat wördt hier verzwegen?!’

Injectieput NAM Rossum afvalwater
Beeld: Niels Wesselink

Hoewel de oliewinning in Schoonebeek en ook de injectie van afvalwater in Twente al sinds eind 2021 officieel stil ligt, blijkt er toch nog steeds van alles mis te (kunnen) gaan bij het injecteren van afvalwater. Zo kwam de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) er via een beroep op de Wet Open Overheid (WOO) achter dat er in juli 2023 bij de put aan de Bentertsteeg in Rossum een lekkage is geweest. Woordvoerder Freddy Mensink van de SSAT: “Wij hebben altijd al geroepen dat er zoveel mis is in Twente.”

Oorzaak niet onderzocht

Volgens Freddy Mensink van de SSAT ging het bij de put (ROW 4) aan de Bentertsweg om een lekkage vanuit het injectieveld naar de zoutlagen. “Dat is zeer kwalijk, want als het zout oplost door zoet water, kunnen er cavernes ontstaan. Je moet er niet aan denken dat er zoet water in die zoutlaag terecht was gekomen.” Zover kwam het niet omdat de put werd afgesloten. Overigens, zonder dat volgens de SSAT de oorzaak van de lekkage werd onderzocht.

‘Onbegrijpelijk en onverantwoord’

'Onbegrijpelijk en onverantwoord’, vindt de SSAT. Of, op z’n Twents: “Wat wördt hier verzwegen?!” De SSAT is bang dat de andere nog operationele injectiebuizen, die op dezelfde manier zijn aangelegd, ook niet betrouwbaar zijn. Freddy Mensink: “ De NAM zegt wel dat het een klep is die niet goed sluit, maar dat is lariekoek want dat is niet onderzocht.”

“Wij zijn bang dat Twente als een soort backup wordt gezien”

De oliewinning in Drenthe en de injectie van afvalwater in Twente mag dan officieel stilliggen sinds eind 2021, de NAM heeft nog altijd vergunning om afvalwater te injecteren als de oliewinning weer wordt opgestart. Dat voormalig staatssecretaris Hans Vijlbrief toezegde dat er in Twente niet meer wordt geïnjecteerd, stelt Freddy Mensink dan ook niet echt gerust. “Wij zijn bang dat Twente als een soort backup wordt gezien en dat er hier weer geïnjecteerd zou kunnen worden wanneer Drenthe nog niet operabel is.”

‘Trek vergunning definitief in’

Nadat in 2011 werd begonnen met 11 injectiebuizen, zijn inmiddels twee van de vier putten in Rossum die nog gebruikt werden voor afvalwaterinjectie stuk gegaan en afgesloten. Volgens Freddy Mensink zijn nu nog twee injectiebuizen beschikbaar, aan de Schipweg en aan de Tramweg. Van deze putten heeft de SSAT meermaals aangegeven welke de risico’s zijn. Een bezwaarprocedure om de NAM definitief te dwingen te stoppen met de injecties in noordoost Twente loopt al twee jaar en ligt nu bij de Raad van State. Freddy Mensink: “Wij zeggen nu tegen toezichthouder SodM: geef aan het ministerie van Economische Zaken het advies om de vergunning voor het injecteren van afvalwater definitief in te trekken.”

Audiofragment
Nieuwe lekkages injectiebuis afvalwaterinjectie ROW4 Rossum | Freddy Mensink
nieuwe lekkages injectiebuis en opening naar zoutlaag
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.