Verkeer
Stuur appje
Zoek

Topweek Almelose ouderen: fotograferen met je mobiel, muurgedichten en kliederen met gel

Wilem van dooren
De Almelose dichter Willem van Dooren bij 'muurgedicht 14' aan zijn eigen huis
Beeld: Björn van den Elst

De Zomerschool Almelo begon traditiegetrouw met een gezamenlijk ontbijt in het Huis van Katoen en NU. Tot en met vrijdag kunnen leden van de drie plaatselijke ouderenorganisaties kiezen uit verschillende activiteteiten. 'Heel verschillende'.

Zo staat deze dinsdag een wandeling langs de Almelose muurgedichten op het programma en een bezoek aan het zusterklooster in Denekamp. Truus Platenkamp is net terug met een groep wandelaars langs het project van de Stichting Muurgedichten Almelo. ”De wandeling is echt een aanrader. Het was een verrassende tocht langs de 17 bekende en voor mij deels ook onbekende gedichten op muren door de hele stad. Echt heel leuk om te hebben gedaan.”

Zusters van Denekamp

De belangstelling voor een bezoek aan het klooster van de zusters van Denekamp is met 75 busreizigers opvallend groot. En dat terwijl in een grijs verleden onder puberende tieners toch vooral de gruwel heerste dat je er maar beter niet kon zijn. ”Dat zou zomaar de reden kunnen zijn dat er zoveel deelnemers voor deze activiteit hebben gekozen”, denkt Marja Höften van de Zomerschool Almelo. “Men is kennelijk toch nieuwsgierig naar het kloosterleven van de nonnen."

Zomerschool ook niet leden van ouderenorganisatie zijn welkom
De belangstelling was weer groot voor de Zomerschool
Beeld: Björn van den Elst

De Zomerschool is een activiteit van het Collectief Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen (COSBO) met daarin de KBO, OVA en de PCOB. Höften is een van de drie kartrekkers binnen de OVA dat de Zomerschool organiseert. En dat is een beste klus. ”Tijdens bijeenkomsten met leden wordt altijd naar suggesties gevraagd. Ook ideeën van nieuwe leden zijn altijd welkom. Die worden meegenomen in het jaarprogramma met onder meer de Zomerschool in augustus.”

“Iedereen moet mee kunnen doen aan deze week. Ook als je elke euro moet omdraaien”

Ze worden van alle kanten ondersteund. Ook in de kosten. En voor wie het echt niet kan betalen zijn er vouchers van Kom Erbij, geeft Höften aan. ”Kom Erbij is een samenwerking van verschillende maatschappelijke organisaties die samen met de gemeente strijden tegen armoede. Iedereen moet mee kunnen doen aan de Zomerschool. Ook als je iedere euro moet omdraaien.”

Druktechniek Gelatine

De komende dagen is er onder meer nog walking football, worden er creatieve workshops gegeven en de Almelose kunstenares Inge Witvers neemt deelnemers mee in de druktechniek met de Gelatine Gelli Plate. Ook voor de flitscursus ‘fotograferen met je mobiele telefoon’ staan ze in de rij. Marja Höften: Dat is typisch zo’n onderdeel waar veel vraag naar was vanuit de leden.”

Ontbijt buffet Zomerweek
De Zomerschool ging maandag van start met een uitgebreid ontbijt in het Huis van Katoen
Beeld: Björn van den Elst

Evenals de start van de Zomerweek met een gezamenlijk ontbijt in het Huis van Katoen is hier vrijdagmiddag ook het afsluitingsfeest. ”We hebben veel te danken aan de vrijwilligers van het Huis van Katoen en Nu”, verzekert Höften. ”De verzorging is echt geweldig”, vult Truus Platenkamp aan.

"Dankzij de vrijwilligers is deze plek een beetje ons thuishonk geworden”, merkt Höften nog op. ”We hebben wel wat met elkaar. De Zomerweek is er immers om ouderen een leuke, actieve week te bezorgen en moet vereenzaming tegen gaan. Dat is ook de gedachte achter het Huis van Katoen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.