Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dikke Banden Race Profronde Almelo: willen de nieuwe Mathieu en Marianne opstaan

Dikkebandenrace profs almelo
Nog even een snel interviewtje voor de start van de Dikke Banden Race
Beeld: Björn van den Elst

Op je gewone fiets over het parcours trappen waar ’s avonds bekende profwielrenners om de zege strijden. De Almelose jeugd lijkt de koers te ontdekken. ”Er zijn kinderen die na de profronde gingen wielrennen.”

De Profronde Almelo kende tijden dat grootheden als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Jos Lammertink en Hennie Stamsnijder door de organisatie werden vastgelegd. Wat te denken van namen als Mario Cipollini, Paolo Bettini, Mark Cavendisch, Johan Museeuw en Laurant Fignon die ooit voor een pak pegels werden ingevlogen.

Vedettes

Ofschoon de profronde met de 40ste editie voor de deur nog springlevend is, zullen die tijden met dat soort vedettes niet meer terugkeren in het Almelose. Niet te meer te betalen, stelde Guido Eggermont vorig jaar nog maar eens vast als bestuurslid wedstrijd/rennersveld.

Gelukkig is de Dikke Banden Race in opkomst tijdens het wielerspektakel dat dit jaar voor 30 augustus op de kalender staat. Jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar kunnen zich tot een dag voor de wedstrijd aanmelden. ”De eerste inschrijvingen zijn binnen”, meldt Marloes Neeskens namens de organisatie.

De eenzame fietsster op dikke banden
Nog een klein stukje naar de finish
Beeld: Björn van den Elst

De dikke banden race is altijd een geliefd onderdeel voor het publiek en wordt op verschillende manieren gepromoot. ”Vooral op plekken waar veel kinderen komen:, vertelt Neeskens. "We zien ook dat de wedstrijd van mond tot mond gaat onder schoolkinderen. Gewoon inschrijven dus wanneer het je leuk lijkt om als een echte wielrenner over het parcours door de stad te fietsen.”

Reclamekaravaan

Je hoeft alleen je fiets maar mee te nemen en sportkleren aan te trekken. Je krijgt ter plekke een T-shirt met rugnummer. Willen de nieuwe Mathieu en Marianne opstaan? De organisatie maakt er werk van. Neeskens: ”Ouders, vriendjes en vriendinnetjes komen met deze kinderen mee. Ze later ook nog de reclamekaravaan voorbij trekken en dat doet het altijd goed.”

Eeuwige roem na zege in de dikke banden race
De Dikke Banden Race kan eeuwige roem opleveren
Beeld: Björn van den Elst

De dikke banden race gaat ook echt ergens over, verzekert Neeskens. ”Sommige deelnemertjes doen vaker aan zulke wedstrijden mee. De winnaars kunnen meedingen naar een finaleplaats elders tijdens een dikke banden wedstrijd. Het kan zomaar gebeuren dat kinderen het wielrennen zo leuk vinden dat ze vervolgens lid worden van een wielerclub. Daar zijn voorbeelden van.”

“Je hoeft nog geen echte wielrenner te zijn om aan de dikke banden race mee te doen”
De profs draaien in de avond hun rondjes in Almelo
De profs strijden 's avonds om de zege. Het rennersveld is nog niet bekend
Beeld: Björn van den Elst

Waar het ook eindigt, het gaat op 30 augustus vooral om de lol tijdens de dikke banden race in Almelo. Je fietsen vooral leuk vinden om mee te doen. Neeskens: ”Alle kinderen moeten zich even de wielrenner kunnen voelen die ’s avonds van start gaat bij de beroepsrenners in de profronde. Het rondje is niet zo heel lang, dat moet dus lukken.”

Proefrondje

Ben je tussen de 7 en 12 jaar en kun je goed fietsen? Dan mag je meedoen aan de Dikke Banden Race van de Profronde Almelo. Deelname is gratis. Wel moet je zelf een fiets met dikke banden meenemen en een helm als daarover beschikt. Anders heeft de organisatie een helm te leen.

Om 15.30 moet iedereen zich melden. Dan wordt er eerst een proefrondje over het parcours gereden en om 16.30 uur gaat de wedstrijd van start. De winnaar wordt in een open auto voor het publiek rondgereden. Online inschrijven op de site van de profronde:(www.profrondealmelo.nl).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.