Omdat het alweer de 20ste editie is, wordt er dit jaar van 16 tot en met 25 augustus onder het motto ‘Dreams and Prayers’ flink uitgepakt tijdens het Stiftfestival. Het openingsconcert op vrijdag 16 augustus op het voorplein van kasteel Twickel laat meteen al horen en zien dat tijdens dit festival muziek op bijzondere (buiten)locaties op een unieke manier samensmelt met natuur en erfgoed. Op het programma staat dan Händels Messiah ‘Rapped’, met het bekende ‘Halleluja’ deels in een Twentse vertaling en met de New Yorkse rapper Baba Israel als de verteller.
Het Stiftfestival werd in 2004 opgericht door violist en artistiek leider Daniel Rowland, die een deel van zijn jeugd doorbracht op ‘t Stift. Wat begon als een klein festival met een handvol concerten in de Stiftskerk in Weerselo, groeide in de afgelopen 20 jaar uit tot een spraakmakend klassiek muziekfestival met kamermuziek van wereldklasse en veelbelovend jong talent op diverse bijzondere (buiten)locaties in Twente.
Het Stift met de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo vormt na 20 jaar nog altijd het hart van het festival, maar er zijn in de afgelopen jaren verschillende bijzondere (buiten)locaties bijgekomen, zoals Kasteel Twickel, de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek en landgoed Singraven. Dankzij samenwerking met het Muziekcentrum en het Wilminktheater kon het aantal speelplekken flink worden uitgebreid.
Uniek aan het Stiftfestival is de beleving van muziek in combinatie met natuur en erfgoed. Historische kerken en landgoederen in Twente zorgen als ‘decor’ ontegenzeggelijk voor een meerwaarde in de beleving van de muziek. Zakelijk leider Ilonka van den Bercken daarover: “We horen vaak terug dat mensen de omgeving ook anders beleven als ze op een bijzondere buitenplek muziek beluisteren. Muziek, natuur en erfgoed zijn zo een onlosmakelijke drieëenheid geworden.”
Traditiegetrouw wordt ook in het programma van de 20ste editie van het Stiftfestival kamermuziek gecombineerd met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur en kunst. Een centrale rol in het programma is dit jaar weggelegd voor de Argentijnse componist Osvaldo Golijov. Zijn werken belichamen de essentie van het festivalthema. Zoals het indrukwekkende celloconcert ‘Azul’, dat samen met het Phion wordt uitgevoerd en zijn meesterwerk ‘The Dreams and Prayers of Isaac the Blind’.
Een andere bijzondere gastcomponist is Marcelo Nisinman, eveneens afkomstig uit Argentinië. Deze internationaal gerenommeerde componist en virtuoos bandoneonspeler componeerde speciaal voor deze editie een tango-kameropera. Ilonka van den Bercken: “Marcelo Nisinman komt al vanaf het begin op het Stiftfestival. In deze mini-opera heeft hij al zijn herinneringen samengebracht in acht scenes.” De mini-opera is onderdeel van een groot ‘verjaardagsconcert’ op zaterdag 24 augustus buiten op ’t Stift.
In het veelkleurige muzikale palet van het Stiftfestival vertegenwoordigt Ellen Deckwitz dit jaar de literatuur. Als festivalschrijver verzorgt de in Borne geboren dichter en theatermaker op zaterdag 24 augustus een filosofische beschouwing op het festivalthema ‘Dreams and Prayers’. Het 9-daagse festival kent volgens Ilonka van den Bercken, behalve de nodige unieke programmaonderdelen, ook weer een aantal ‘gouwe ouwe’, zoals de fiets- en wandelconcerten. Ze wijst er op dat een aantal concerten al is uitverkocht.
Voor meer info over het programma en kaartverkoop, zie https://stiftmusicfestival.nl