Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ledeboerpark in Enschede krijgt opnieuw internationale erkenning: ‘Willen ook andere parken gaan insturen’

Ledeboerpark Enschede
Het Abraham Ledeboerpark in Enschede
Beeld: 1Twente

Het Ledeboerpark in Enschede is opnieuw beloond met een Green Flag Award. Dat internationale keurmerk kan worden aangevraagd voor openbaar groen en wordt pas gegeven als dat aan een hele lijst kwaliteitseisen voldoet. Naast het Enschedese park kreeg in Nederland alleen het Máximapark in Utrecht de erkenning.

Het is niet de eerste keer dat het Abraham Ledeboerpark, zoals de volledige naam luidt, de award krijgt. In 2011 gebeurde dat voor het eerst, inmiddels staat de teller al op dertien op rij.

Om de erkenning te krijgen moet een park goed genoeg scoren op aspecten als gastvrijheid, veiligheid, onderhoud, biodiversiteit, behoud van erfgoed en betrokkenheid van een gemeenschap bij het beheer. Dat wordt beoordeeld door een externe deskundige jury.

'Die wil je hebben'

De Green Flag Award stamt uit het Verenigd Koninkrijk. In 1997 was het publiek groen daar in zo’n slechte staat – ‘ooit prachtige stadsparken waren verlaten, gevaarlijke no-gogebieden geworden’ - dat deskundigen vanuit verschillende disciplines besloten in actie te komen. Ze wilden een standaard maken voor goed parkbeheer, die zou helpen om in de evaluatie en financiering van het groen. Met als doel de mensen terug te brengen naar de parken.

“Het kan mensen overtuigen om in Enschede te komen wonen en werken”

Vanaf 2008 wordt de erkenning ook steeds meer in de rest van de wereld uitgedeeld. In Europa gaat het dit jaar om 54 parken buiten Engeland. In Nederland dus alleen het Máximapark en het Ledeboerpark. Dat behoeft wel een kanttekening: andere Nederlandse parken deden ook geen poging het keurmerk überhaupt binnen te slepen.

Dat maakt de waardering niet minder speciaal voor André Hardiek. Hij is projectleider van het Ledeboerpark vanuit de gemeente. “Ik zie het als zo’n ANWB-vlag bij een camping”, reageert hij vanaf zijn vakantieadres. “Als die er wappert, weet je dat er een bepaalde standaard is waar je op kunt vertrouwen. Als campingbeheerder wil je die hebben.”

Ook andere parken

Hardiek weet waar hij over praat; hij jureert zelf internationaal parken voor Green Flag. “Nooit ons eigen Ledeboerpark, uiteraard. Dat doen anderen.” Hij denkt dat de erkenning verschil kan maken voor hoe mensen naar Enschede kijken. “Als ze bijvoorbeeld een plek moeten kiezen om te wonen en werken, en ze weten dat Enschede vijf of meer parken met Green Flag heeft, kan dat een overweging zijn om naar onze stad te komen.”

Mede daarom ziet hij het liefst dat de vlag ook bij ander Enschedees groen gaat wapperen. “We denken eraan om ook andere parken in te sturen. Het Van Heekpark zou kunnen volgen en ik heb wel eens gesprekken gehad bij het Wooldrikspark.” Het ligt echter niet altijd in zijn hand. “Niet alle parken zijn in beheer van de gemeente. En het is belangrijk dat de beheerders en gemeenschap die meehelpt ook willen.”

Een stukje Ledeboerpark in huis

De dertiende op rij moet niet ‘normaal’ gevonden gaan worden, zegt Hardiek. “Daarom proberen we er telkens op een andere manier uiting aan te geven.” Vanuit dat oogpunt geeft Enschede mensen dit jaar de gelegenheid om letterlijk een stukje Ledeboerpark in huis te halen.

Inwoners kunnen zich aanmelden om een ‘Ledeboerpark-boompje’ op te halen, om die vervolgens in de eigen tuin te planten. “Het gaat om opslag, stekjes afkomstig van andere bomen.” Die komen vanzelf op, soms op plekken in het park waar ze niet gewenst zijn. “Als we de zaailingen daar weghalen en mensen deze in hun tuin plaatsen, hebben zowel het park als de inwoner er wat aan, is de gedachte.”

De stekjes worden in het najaar geoogst, aanvragers kunnen die op 9 november ophalen bij het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.