Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historische watermolen van Twickel genomineerd voor molenprijs en maakt kans op een groot geldbedrag

Twickelmolen noordmolentwickel
De Noordmolen van landgoed Twickel is samen met drie andere Nederlandse molens genomineerd voor de Vriendenloterij Molenprijs 2024.
Beeld: 1Twente

De Noordmolen van landgoed Twickel is samen met drie andere Nederlandse molens genomineerd voor de Vriendenloterij Molenprijs 2024. Vanaf 11 september kan er worden gestemd. De molen met de meeste publieksstemmen ontvangt een geldbedrag van 75.000 euro.

De watermolen, die dateert uit 1347, is de enige watermolen en ook meteen de oudste van de genomineerde molens. Het is een oliemolen waar nog op ambachtelijke wijze lijnzaadolie wordt geproduceerd. “We zijn absoluut blij met deze nominatie”, zegt molenaar Alexandra Kolkman.

'Natuur en geschiedenis'

Kolkman is een van de molenaars van de Noordmolen. Wat maakt volgens haar de Twickelse molen uniek? “Het ligt op een prachtige plek in de natuur en het is ook een stukje geschiedenis. Mensen vinden het zo fascinerend dat de hele molen draait op waterkracht, op de verlichting na.”

75.000 euro

De Vriendenloterij Molenprijs is een jaarlijkse verkiezing voor wind- en watermolens. Deze molens worden ieder jaar aangedragen, waarna vier molens worden geselecteerd. Via een publieksstemming wordt er een winnaar gekozen, met een flink bedrag als prijs: de winnende molen krijgt 75.000 euro.

Dat geldbedrag zou een mooie bijdrage zijn om de meer dan 650 jaar oude watermolen op te knappen. “Er is een grote renovatie nodig”, zegt Kolkman. “Het waterrad moet worden aangepakt, ook de kollergang heeft een opkapbeurt nodig en de molenstenen moeten worden afgevlakt. Dat kost veel geld, iets wat we niet hebben.” Het onderhoud van de molen wordt betaald uit donaties, maar dat is nog niet genoeg om alles te kunnen betalen.

Alexandra Kolkman Molenaar Noordmolen
Lees ook
Molenaar Alexandra zoekt jongeren en vrouwen voor Noordmolen

Vrijwilligers

De watermolen wordt gerund door vrijwilligers. Kolkman is nu ruim vier jaar molenaar. Lang was Kolkman de enige vrouwelijke molenaar, maar sinds kort zijn er nog twee dames bijgekomen: “Dat is ontzettend leuk.” Vanaf 11 september kan er gestemd worden. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september en zondag 15 september wordt de molen gedeeltelijk door Kolkman en haar twee vrouwelijke collega's gerund.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.