Met het nabouwen van het kasteel van Cinderella in de Walt Disneyfilm en andere bouwwerken deed hij ervaring op. Inmiddels heeft Edward Dasselaar uit Wierden een groots Lego-bouwwerk voltooid: de Frauenkirche uit Dresden. Ruim 30.000 steentjes gebruikte hij daarvoor.
Dasselaar, liefhebber van Middeleeuwse architectuur en de latere Barokstijl, kreeg een foto en het verhaal van de Frauenkirche in Dresden onder ogen. Hij was meteen geboeid. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en is na de val van de Berlijnse muur weer opgebouwd. Hij was meteen geboeid door wat hij daarover las en zag. “Ik vroeg me af waarom die oude stenen op zulke rare plaatsen in de muren zaten.”
Toen hij in 2010 zelf bij het bouwwerk stond, was hem ogenblikkelijk duidelijk dat het ging om oude stenen, die voor de verwoesting op die plekken zaten. “Wat voor megapuzzel moet dat tijdens de wederopbouw wel niet geweest zijn! Herbouwd met de bruikbare oude stenen die er nog waren. Uitgehakt en teruggeplaatst.”
De bouwers zochten uit waar die stenen zich bevonden hadden. “In de structuur van de gevel is duidelijk te zien dat sommige stenen alleen daar hebben kunnen zitten. De stenen lagen allemaal genummerd op het plein naast de Frauenkirche tijdens de wederopbouw, die ruim tien jaar duurde.”
Dasselaar begon met zijn grote project in coronatijd. Anderhalf jaar en 30.000 Lego steentjes verder stond er een indrukwekkend gebouw. De Wierdense modelbouwer hield rekening met de kleinste details, zoals de schaduweffecten, verkregen door een bepaalde manier van bouwen.
Niet alleen de buitenkant van de kerk bouwde hij minutieus na, hij waagde zich ook aan het interieur. In de kerk bevinden zich trappen om bij de galerij te komen en de galerijen zelf zijn er ook. Evenals kerkbanken en het altaar. “Het altaar is iets breder dan het altaar in Dresden zelf, maar qua kleur komt het redelijk overeen.” Op de driearmige kandelaars flakkeren de kaarslampjes.
En als je hoge nood hebt, is er ook toilet nodig. Hij plaatste acht ‘gemakken’ in het bolwerk. Ook een keuken werd gerealiseerd. “Er staat zelfs nog een blender. Ik vraag me af of ze die nodig hebben.”
Aan het orgel van de Frauenkirche besteedde hij extreem veel aandacht; zelf is hij organist in de Pniëlkerk in Almelo. Daar staat ook het Lego-model van de Dresdener Frauenkirche.
Op het plein voor de prachtige kerk in Dresden zijn mensen geplaatst. Ook die hebben hun verhalen. Met humor wijst Dasselaar de poppetjes aan: van een actrice uit de film The Lone Ranger, tot Quasimodo, Esmeralda, Jack Sparrow en Frodo. Met een lach: “De meeste aandacht van de bezoekers trekken Statler en Waldorf van de Muppetshow.”
De Frauenkirche in Dresden is zijn meest favoriete bouwwerk. “De geschiedenis van deze kerk en wat men eraan gedaan heeft aan de wederopbouw overtreft voor mij alles. Ik ben niet blind voor andere bouwwerken, dat echt niet, maar dit is zoiets groots.”
Bouwen blijft hij doen. Op dit moment bouwt hij aan de noordwest toren van de Frauenkirche, in een groter formaat. Want die toren speelt een rol in een boek dat hij over de Frauenkirche schrijft…