Verkeer
Stuur appje
Zoek

Defensie komt met extra informatieavond in Enschede over plannen Twente Airport

F 35 on runway
Beeld: SJOERD HILCKMANN/Wikimedia

Defensie organiseert op 3 september een extra informatiebijeenkomst over de zoektocht naar extra ruimte voor Defensie op Twente Airport. Het vliegveld in Enschede is één van de plekken die onderzocht wordt als locatie om te kunnen vliegen. Bij het onderzoek wordt gekeken naar de invloed op omwonenden, woningbouw, natuur en milieu.

Defensie heeft eind mei een aantal plannen bekendgemaakt om meer oefenlocaties en munitiecomplexen te verspreiden door heel Nederland. Eén van de mogelijke vliegvelden - waar F-35’s en andere straaljagers mogelijk gaan trainen - is vliegveld Twente. In juni en juli houdt Defensie in alle provincies bijeenkomsten om toelichting te geven. De extra informatieavond in Enschede vindt plaats naar aanleiding van een eerdere bijeenkomst in Zwolle.

Participatie

De plannen van Defensie hebben impact op de fysieke leefomgeving. Daarom organiseert Defensie informatiebijeenkomsten voor inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden om goed geïnformeerd te zijn en - waar nodig - betrokken te worden in de plannen. Deze bijeenkomsten moeten ervoor zorgen dat mensen goed geïnformeerd zijn en betrokken worden bij de plannen, om verrassingen te voorkomen. Op dinsdag 3 september vindt er een informatiebijeenkomst plaats in Enschede. Meer informatie over de bijeenkomst vind je onderaan dit artikel.

icon_main_info_white_glyph

Waarom extra ruimte nodig is

De veiligheidssituatie in de wereld komt steeds meer in het gedrang. Daarom stelt Defensie dat het belangrijker wordt om het eigen grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten te beschermen. Om dit te bereiken, is er meer ruimte nodig voor trainingen. Het is de bedoeling om deze uitbreiding te verdelen over Nederland. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor kazernes, vliegvelden, opslagplaatsen en laagvlieggebieden om te oefenen en op te leiden.

Toename gebruik jachtvliegcapaciteit

Defensie zit krap in zijn ruimte voor militaire vliegactiviteiten in Nederland. Mede omdat in het vorige decennium vliegbasis Soesterberg, Twente en marinevliegkamp Valkenburg zijn afgesloten en vliegbasis De Peel een andere functie heeft gekregen. Door de verslechterde internationale veiligheidssituatie moet rekening gehouden worden met intensivering van vliegactiviteiten.

Vliegbasis twenthe baanverlichting kant hengelo 1
Lees ook
Hengelo 'zit vooraan’ bij gesprekken over plannen Defensie vliegveld Twente

De toename vindt plaats in de zogenaamde ‘peacetime vigilance fase’, oftewel: de verhoogde waakzaamheid in vredestijd. Die fase gaat gepaard met wet en regelgeving. Zo wordt er van Nederland verwacht een bijdrage te leveren aan grootschalige NAVO-oefeningen. Daarnaast prioriteert de NAVO het Agile Combat Employment (ACE)-concept, dat extra ruimte vereist om de kwetsbaarheid van vliegvelden te verminderen door middel van een netwerk van diverse vliegvelden.

Twente Airport is geschikt

Uit documenten blijkt dat Defensie Twente Airport een geschikte uitvalsbasis vindt. Het vliegveld was tot 2007 een militaire basis en heeft nog steeds een start- en landingsbaan, wat het ideaal maakt voor straaljagers. Daarnaast staan zowel de provincie Overijssel als de gemeente Enschede positief tegenover een militaire rol voor Twente Airport. Eind dit jaar, begin volgend jaar wil het nieuwe kabinet knopen kunnen doorhakken over de definitieve plannen.

icon_main_info_white_glyph

Informatiebijeenkomst Twente Airport

Datum: Dinsdag 03 september 2024
Tijd
: 19.00 - 22.00 uur
Locatie:
Grolsch Veste, Colosseum 65, Enschede

Aanmelden kan via de website van Defensie.

Twente Airport vliegtuig sloop
Lees ook
Wie gaat er eigenlijk over de centen voor Twente Airport en Technology Base?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.