Verkeer
Stuur appje
Zoek

Universiteit Twente bootst Olympisch moment na op extreem kleine schaal

20240811 nano technologen UT
De nano-technologen in hun lab op de Universiteit Twente
Beeld: RTV Oost

Iconische sportmomenten nagemaakt ter grootte van een haar. Onderzoekers van de Universiteit Twente willen mensen op speelse wijze laten zien wat zij doen in hun nano-lab. "Mensen kennen misschien de universiteit wel, maar wat er in die gebouwen gebeurt, weten er maar weinig."

Nanotechnologie, het zit overal in. Van zonnebrand tot je mobiele telefoon. De schaal waarop nanotechnologen te werk gaan is volgens onderzoeker Feike van Veen voor velen moeilijk voor te stellen. "We werken op nano-niveau. Je moet je voorstellen, dat is ongeveer de dikte van een haar." Om mensen een beter beeld te geven van wat zij daadwerkelijk doen, hebben de UT'ers iconische momenten van de Olympische Spelen nagespeeld op een nanochip. "Hoe leuk is het nou om vrienden, familie en de rest van Nederland op deze manier te laten zien wat wij doen."

Efficiëntie

Het onderzoek naar nanotechnologie is niet enkel en alleen een simpele gimmick, volgens medewerkers van de Universiteit Twente betekent betere supergeleiding dat er veel efficiënter te werk kan worden gegaan.

Femke Witmans laat een groot blok koper zien in het lab. Deze vergelijkt ze met een supergeleider, een klein metalen stripje tape waarop nanotechnologie is toegepast. Volgens de onderzoekster staat één stripje supergeleider gelijk aan het grote blok koper qua stroomgeleiding.

Boerenprotest 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Universiteit Twente onderzoekt rol van zoekmachines in polarisatie samenleving

"Informatietransport kost ontzettend veel energie. Er worden hele windmolenparken opgezet om datacenters at te koelen. Dat moet efficiënter kunnen. Het onderzoek gaat goed, maar dat betekent niet dat we morgen klaar zijn", aldus Van Veen.

@nanolympics

Een stopmotion video van de kwalificatie van Sanne Wevers op de Olympische spelen op een gouden chip! Sanne is zo klein, dat je haar met het blote oog niet kan herkennen! Wist je dat haar knotje op deze schaal 1 micrometer groot is, dat is nog 100 keer kleiner dan de dikte van één velletje papier. @TeamNL @utwente @Olympics @paris2024 @Sanne Wevers @NOS Sport @NPO Radio 1 #utwente #nanolympics #olympics #turnen #sannewevers

♬ origineel geluid - Nanolympics
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.