Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Heekplein Enschede omgetoverd tot raceparadijs: ‘Voor kinderen die niet op vakantie kunnen’

20240811 Racing Day Enschede 8
Beeld: Kaya Minnegal

Het is goed vertoeven op het Van Heekplein deze middag. Met name voor Formule 1-fanaten. Karten, bandenwissels doen, je reactievermogen testen, met raceautootjes spelen, een fotomoment nabootsen, showcars bekijken. Het kan allemaal tijdens Racing Day in Enschede.

Het evenement wordt georganiseerd door Cars and Stars, in samenwerking met Jongbloed, Promocorp en MvdB. Normaal staan ze er tijdens het F1-weekend in Zandvoort, maar dit is een speciale editie vertelt eigenaar van Cars and Stars Aline Knöpke. “Vandaag staan we hier met name voor de kinderen die niet op vakantie kunnen. Om hen een leuke middag te bezorgen. Het is laagdrempelig en alles is gratis.”

Plezier maken

Ze zitten klaar op een bankje achter de mobiele kartbaan, kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Met een haarnetje - tegen de luizen - en een stoere helm op. Niet alleen jongens staan te trappelen om een ritje te maken, ook veel meisjes wagen een poging. Met koppels van drie betreden ze de kartbaan. Eenmaal geïnstalleerd in de raceauto, wordt uitgelegd hoe werkt. Links zit de rem, rechts het gas. “Het belangrijkste is de rem,” benadrukt een instructeur.

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240811 Racing Day Enschede 1
    Beeld: Kaya Minnegal
  • 20240811 Racing Day Enschede 7
    Beeld: Kaya Minnegal
  • 20240811 Racing Day Enschede 9
    Beeld: Kaya Minnegal
  • 20240811 Racing Day Enschede 6
    Beeld: Kaya Minnegal

Waar de één met een rotvaart - en ongelofelijke precisie - de bocht doorschiet, durft de ander nog niet zo goed. Een klein jong ventje met blond haar trapt het gas en de rem voortdurend tegelijk in. De crewleden moeten hem de hele tijd terug op de baan plaatsen, want het sturen gaat ook nog niet zo goed. Maar dat geeft allemaal niks, het gaat om het plezier. Als hij even later de racewagen uitstapt, en een medaille krijgt omgehangen, roept hij enthousiast: “Mama, ik wil nog een keer!”

Pitstopexperience

Iets verderop kunnen racefanaten een bandenwissel uitvoeren op een echte Formule 1-auto. Een vader waagt samen met zijn zoontje een poging. Ze moeten de twee voorste banden afschroeven, naar de andere kant brengen en ze er vervolgens weer opschroeven. “En de tijd loopt,” roept één van de crewleden. Ze komen lang niet in de buurt van de tijd van een echte pitstop tijdens de Formule 1 - die is zo’n 3 seconden - en het zijn maar twee banden, toch zetten ze één van de snelste tijden van de dag neer: 27,96 seconden.

20240811 Racing Day Enschede 5
Moeder en zoon proberen een goede tijd neer te zetten bij de pitstopsimulator
Beeld: Kaya Minnegal

Alleen voor kinderen?

Bij de bivak kun je je reactievermogen testen. Ook Max Verstappen traint ermee. Het is de bedoeling om in 30 seconden zo vaak mogelijk de lichtjes aan te drukken. “Verstappen lukt het ruim 70 keer,” vertelt Knöpke, “hier ligt het maximum tussen de 25 en 35.”

Hoewel de Racing Day eigenlijk bedoelt is voor jongeren, zijn er stiekem ook veel vaders die hun kans schoon zien. Dat weet ook Knöpke: “Eerst drukken de ouders hun kinderen naar voren, maar vervolgens kunnen ze het niet laten. Ik heb een vader nu al tien keer terug zien komen bij de bivak, hij wil elke keer zijn record verbreken.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240811 Racing Day Enschede 2
Bij de bivak kun je je reactievermorgen testen: zovaak mogelijk de knopjes indrukken binnen 30 seconden
Beeld: Kaya Minnegal

Het zijn niet alleen de vaders die de smaak te pakken krijgen. Ook opa’s en oma’s raken enthousiast. Bij het minicircuit, waar je kleine autootjes kunt besturen met een afstandsbediening, zijn het eerst de kleintjes die - vaak met een tongetje uit de mond - over de baan scheuren. Maar dan mag oma eens proberen. “Als die ouderen het onder de knie hebben, laten ze vaak de joystick niet meer los. Dan moeten we soms zelfs wat streng zijn en benadrukken dat er ook nog anderen mogen”, lacht Knöpke.

  • 20240811 Racing Day Enschede 3
    Beeld: Kaya Minnegal
  • 20240811 Racing Day Enschede 4
    Beeld: Kaya Minnegal

Het racen in Enschede gemist? Op zaterdag 24 augustus staat het race-evenement in Losser, met schermen, voor de kwalificatiewedstrijd voor Zandvoort.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.