Verkeer
Stuur appje
Zoek

Goed gevoel bij Veteranen Almelo over ‘adoptie’ Indiëherdenking: ‘Mensen niet in kou laten staan’

Indiemonument Almelo
Het Almelose Indiëmonument in Doepark De Hagen
Beeld: Björn van den Elst

Bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst voor omgekomen Almelose militairen in Nederlands Indië en Nederlands Nieuw-Guinea kunnen gerust zijn. De Stichting Veteranen Almelo, dat de organisatie vorig jaar redde na het wegvallen van Comité Indië Monument Almelo (CIMA), gaat hier de komende jaren mee door.

In Almelo wordt de herdenkingsbijeenkomst komende woensdag gehouden en dat is traditiegetrouw een dag voor de Nationale herdenking op 15 augustus van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap-periode in voormalig Nederlands-Indië.

Eigenlijk is het niet de taak van de Almelose veteranen, maar na het opheffen van het CIMA was het wel de meest voor de hand liggende partij om deze herdenkingsceremonie op te pakken.

“Een grote groep nabestaanden van overleden militairen hecht aan deze herdenking”

Voorzitter Albert Zomer van de Stichting Veteranen Almelo is duidelijk over de destijds gemaakte keuze. ”We hebben deze taak vorig jaar op ons genomen omdat er nog altijd een grote groep nabestaanden van overleden militairen hecht aan deze herdenking. Die mensen wilden we niet in de kou laten staan.”

Uitgebreid programma

De overname van de organisatie ging vorig jaar kort door de bocht met een sobere herdenking als gevolg. ”Dit jaar is er een uitgebreid programma en krijgt de herdenking weer de aandacht die het verdient”, verzekert Zomer.

”We hebben de herdenking vorig jaar overigens meteen naar de avond verzet, zodat het makkelijker wordt voor werkenden en ouderen geen last hebben van de enorme hitte die zich deze tijd van het jaar kan aandienen.”

Erewacht en kranslegging

Zangeres Kira ten Bulte is weer gevraagd voor een vocale bijdrage naast optredens van Almelose mannenkoren. Er zijn meerdere toespraken en om 20.30 uur is er een kranslegging. De bijeenkomst bij het Indiëmonument in Doepark De Hagen begint om 19.30 uur met het opstellen van de erewacht met veteranen uit Almelo en omstreken.

Harmonieuze verstandhouding

Om 21 uur is de afsluiting met een afmars van de erewacht. In het restaurant van het naastgelegen Naturhus krijgen de gasten na afloop een kop koffie aangeboden van het bestuur van de natuurvrienden. ”Daarmee hebben we de stroeve relatie achter ons gelaten en wordt de harmonieuze verstandhouding van vandaag de dag onderstreept”, aldus Zomer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.