Verkeer
Stuur appje
Zoek

Noodfonds Energie keerde dit jaar 3 miljoen euro uit voor energiekosten Twentse gezinnen

20230918 Energierekening Energiekosten Gas g6031fe634 1920
Beeld: Pixabay

Het landelijke Noodfonds Energie heeft dit jaar meer dan vijfduizend Twentse gezinnen voorzien van een financieel steuntje in de rug. Dat blijkt uit de cijfers die het fonds openbaar heeft gemaakt. Om precies te zijn gaat het om 5.164 uitkeringen op een totaal van ruim 285.000 Twentse gezinnen. Met name Almelo springt er - qua aanvragen - in verhouding tussenuit, gevolgd door Enschede en Hengelo.

Huishoudens met een laag inkomen konden in de eerste drie maanden van dit jaar een aanvraag indienen bij het noodfonds voor een extra bijdrage in de energiekosten. Voorwaarde is dat zij minstens 8 tot 10 procent van dat maandelijkse inkomen (maximaal 3200 euro bruto voor een alleenstaande en maximaal 4480 euro bruto voor samenwonenden) kwijt zijn aan de energierekening. In heel Nederland kwamen er meer dan 193.000 aanvragen binnen bij het fonds.

40 procent afgewezen

Vanuit de Twentse gemeenten is er 8.413 keer een aanvraag gedaan voor een bijdrage uit het Noodfonds Energie. In een kleine 40 procent van de gevallen is deze aanvraag vervolgens afgewezen, omdat deze niet aan alle voorwaarden voldeed. De andere ruim vijfduizend Twentse gezinnen hebben in totaal meer dan 3 miljoen euro ontvangen, gemiddeld 598 euro per goedgekeurde aanvraag.

Als grootste gemeente springt Enschede er met 1699 uitgekeerde bijdragen tussenuit, dat mag geen verrassing zijn. Maar relatief gezien is het juist Almelo waar duidelijk meer financiële bijdragen zijn ontvangen dan elders. Maar liefst 3 procent van alle huishoudens kreeg dit jaar steun uit het Noodfonds Energie. In Enschede (2,1 procent) en Hengelo (1,9 procent) ligt dit lager. In veel andere Twentse gemeenten is dat tussen 1 en 1,7 procent.

Nieuwstraatkwartier en Enschede-Zuid

Het dashboard van het Noodfonds Energie biedt zelfs een inkijkje op wijkniveau. In Almelo springen de wijken Nieuwstraat-Kwartier en Ossenkoppelerhoek er qua aantal aanvragen tussenuit. Dat valt op zich te verklaren: het zijn ook de wijken waar gemiddeld genomen veel huishoudens met lage inkomens en hoge energierekeningen wonen. En dus de plekken waar energiearmoede een groter probleem is.

In de gemeente Hengelo geldt hetzelfde voor de wijk Klein Driene. In Enschede is het aantal lage inkomens met hoge energierekeningen over de hele stad gelijkmatig verdeeld: grofweg 4 tot 5 procent van de huishoudens. Opvallend is dat er vanuit de zuidwijken relatief veel aanvragen zijn gedaan bij het Noodfonds Energie. Dit houdt mogelijk verband met de aandacht die door de gemeente Enschede is gegeneerd in met name Stroinkslanden en Wesselerbrink voor verduurzaming van (hobbykamer)woningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.